Световните лидери се събират в Япония в петък, 28 юни,

...
Световните лидери се събират в Япония в петък, 28 юни,
Коментари Харесай

Срещата на Г-20 в Осака - куп въпроси и малко отговори

Световните водачи се събират в Япония в петък, 28 юни, на среща на Г-20, с най-високите залози и най-голямото разделяне от години, с акцент комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, геополитическото напрежение и изменението на климата, разяснява Агенция Франс Прес.
Двудневната среща на върха в град Осака ще бъде доминирана от въпроси, свързани с търговията, а всички погледи са ориентирани към това дали американският президент Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин могат да реализират помирение в спор, който е извънредно нездравословен за международната стопанска система. Но международните водачи също ще се стремят да понижат напрежението сред Съединени американски щати и Иран, което докара до опасения от нов спор в Близкия изток, написа БГНЕС.
На срещата ще бъде търсена обща основа за изменението на климата, като Япония се надява да сплоти европейските водачи, които желаят единни дейности със Съединени американски щати, които се отдръпнаха от Парижкото съглашение за климата.
Търговската война сред Съединени американски щати и Китай
Американският президент Доналд Тръмп обаче даде неприятелски звук още преди да дойде в Япония, като се прицели в Индия, която упрекна, че желае да усили митата за американски артикули. Той съобщи, че Китай се стреми към комерсиално помирение, тъй като китайската стопанска система " слиза надолу " и заплашва със наказания за още 325 милиарда $ в допълнение към 200-те милиарда $, които Вашингтон към този момент наложи.
Тръмп обаче намали напрежението през днешния ден сутринта, преди да беседва с японския министър председател Шинзо Абе. " Знам, че ще имаме доста сполучлив ден, " сподели водачът на Съединени американски щати. Той има дълго чакана среща с Си Дзинпин в събота, първата такава от предходната среща на Г-20 предходната година.
Експертите считат, че има дребен късмет за цялостна комерсиална договорка на Г-20, а най-хубавата вяра е за помирение, което ще предотврати налагането на нови мита от страна на Вашингтон и се предотврати ескалиране на спора. Но даже примирието не е обезпечено, като The Wall Street Journal оповестява, че Пекин няма да се съгласи с никаква договорка, в случай че Вашингтон не анулира глобите си за китайската телекомуникационна компания Huawei.
Австралийският министър председател Скот Морисън, който се срещна с Тръмп в Осака в четвъртък, съобщи, че разногласието ще " отнеме доста работа, с цел да се реши ". " Тръгнах си с мнението, че това ще бъде мъчно, тъй като има някои доста съществени казуса, които те се пробват да решат ", сподели той пред австралийската стратегия Channel 7 Sunrise.
Климат
Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че желае мощна дефиниция в поддръжка на дейностите, свързани с изменението на климата, само че Вашингтон надали ще застане зад декларация, подкрепяща съглашението за изменението на климата в Париж, от което възнамерява да се отдръпна.
Японски високопоставени лица споделят, че се надяват да намерят обща основа, макар че Макрон упорства, че въпросът е " алена линия ", само че признава, че ще бъде мъчно. " Работата по консолидиране на разнообразни мнения се чака да бъде сложна ", призна японски служител.
Макрон също не дава признаци, че ще подпише огромна комерсиална договорка сред Европейски Съюз и страните от Латинска Америка, за която мнозина се надяваха, в случай че Бразилия се отдръпна от Парижкото съглашение.
Германският канцлер Ангела Меркел, която дойде в Осака в петък, изрази угриженост за обезлесяването в Бразилия, само че съобщи, че въпросът не би трябвало да нарушава комерсиалната договорка. Говорител на немското държавно управление съобщи в петък сутринта, че Меркел " се оправя добре ", само че пристъпите ѝ на обществени места провокира страхове за нейното здраве.
В договарянията ще се очертае и продължаващото напрежение в Близкия изток. Тръмп съобщи преди да замине за Япония, всяка война с Иран " няма да продължи дълго ". Тази оценка надали ще откри поддръжка измежду водачите на Г-20, с предизвестието на Макрон в четвъртък: " Няма къси войни. Когато стартира война, знаем по кое време стартира, само че рядко по кое време ще свърши ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР