Световните лидери наскоро финализираха споразумение за справяне с изменението на

...
Световните лидери наскоро финализираха споразумение за справяне с изменението на
Коментари Харесай

Нова ера за пазарите на петрол?

Световните водачи неотдавна завършиха съглашение за справяне с изменението на климата по време на значима среща на Организация на обединените нации в Дубай. 

Конференцията се организира след година, белязана от невиждани метеорологични феномени, които счупиха голям брой климатични върхове.

Конференцията COP28, обозначаваща 28-ата годишна среща на Организация на обединените нации по въпросите на климата, която имаше за цел да разиска тактики за намаляване и адаптиране към бъдещите промени в климата, се организира в Дубай, Обединените арабски емирства (ОАЕ). Първоначално планувана от 30 ноември до 12 декември 2023 година, срещата на върха се удължи с един ден.

Съкращението COP значи “ “, с което се отбелязват участващите страни, утвърдили първичното съглашение на Организация на обединените нации за климата през 1992 година

Около провеждането на COP28 в Дубай имаше разногласия заради статута на ОАЕ като един от водещите производители на нефт в света. Султан ал-Джабер, назначен за ръководител на COP28, работи като основен изпълнителен шеф на държавната петролна компания.  

Изкопаемите горива като петрол, газ и въглища, които способстват доста за изменението на климата посредством отделянето на парникови газове, съставляват забележителна част от стопанската система на ОАЕ. Появиха се спекулации, че ОАЕ ще употребяват ролята си на хазаин, с цел да сключат нови покупко-продажби в региона на нефта и газа.

По време на COP28 беше реализирано значимо съглашение, в което се акцентира нуждата от “ ” по обективен и проведен метод. В пакта обаче липсваха използвани наставления и не беше обрисуван съответен график за деяние.  

Въпреки апелите за вдишване на по-агресивни задължения за “ ” на изкопаемите горива, съглашението дефинира световни цели за утрояване на потенциала за възобновима сила, удвояване на подобренията в енергийната успеваемост и ускорение на технологиите с ниски излъчвания до 2030 година

Важността на COP28 беше подчертана от незабавната нужда да се съблюдава задачата за ограничение на повишението на световната температура до 1.5°C, както беше открито по време на COP21 в Париж през 2015 година Този ангажимент, който е от основно значение за попречване на тежките последствия за климата, е изправен пред провокации, защото се чака светът да надвиши контрактуваното нарастване на температурата.

На COP28 участваха представители на към 200 страни, като измежду тях бяха видни водачи като министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак, канцлера на Германия Олаф Шолц и президента на Франция Еманюел Макрон. Отсъствието на водачи като президента на Съединени американски щати Джо Байдън и на Китай Си Дзинпин обаче притегли вниманието, макар забележителното посланичество на техните страни.

Конференцията стана очевидец на разнообразни гледни точки във връзка с финансовите отговорности по отношение на изменението на климата, по-специално фонда за “ “, чиято цел е да подкрепя страните, наранени неподходящо от климатичните промени.

Възникнаха несъответствия сред приноса на по-богатите страни и потребностите на разрастващите се страни, което акцентира продължаващите полемики по отношение на финансовата поддръжка.

Ефективността на COP28 за стимулиране на осезаемата смяна продължава да се разисква. Някои считат световните съглашения за основни, само че критици като Грета Тунберг упрекват тези срещи в “ “, без да провокират основни промени.  

Въпреки интернационалните съглашения и обещания, действителното осъществяване и самодейните ограничения ще дефинират действителното влияние на COP28 през идващите години.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР