Световните информационните агенции съобщиха за първи жертви на конфликта в

...
Световните информационните агенции съобщиха за първи жертви на конфликта в
Коментари Харесай

Русия унищожи ПВО на Украйна. Първи жертви на бомбардировките

Световните осведомителните организации оповестиха за първи жертви на спора в Украйна, дадени и от двете страни. 7 души са починали при бомбардировки на съветските сили, които започнаха тази заран интервенция в Украйна, твърди украинската полиция. При офанзива против подразделението в Подилск в покрайнините на Одеса са убити шестима, ранени са 7. 19 души са в неопределеност. Един човек е погубен в град Мариупол.

Въоръжените сили на Украйна са отбили офанзива на проруските сепаратисти към село Счасте в Луганска област и оповестяват, че са премахнати 50 противников бойци.

По-рано президентът Володимир Зеленски разгласи военно състояние в страната и прикани украинците да не излизат от домовете си. Военното състояние бе въведено тази заран от Върховната рада в Киев.

„ Уважаеми жители на Украйна, през днешния ден съветският президент Путин разгласи специфична военна интервенции в  Донбас. Русия  реализира удари по наша военна инфраструктура. Въвеждаме военно състояние и ви апелирам да останете по домовете си! Проведох диалог с американския президент Байдън и получих уверения за поддръжка. Без суматоха, ние сме мощни и подготвени на всичко, ние ще победим! “, съобщи Зеленски във видеообръщение.

Снощи стана ясно, че Володимир Зеленски се е опитал безрезултатно да беседва по телефона с съветския си сътрудник Владимир Путин.

Руското министерство на защитата заяви, че украинската противовъздушна защита (ПВО) е обезвредена, инфраструктурата на военните летища е извадена от строя, а украинските граничари не оказват никаква опозиция.

От военното ведомство в Москва акцентират, че не нанасят удари по украинските градове и гражданското население не е застрашено от нищо. Министерството опроверга и известия в задгранични медии за свален съветски аероплан.

От министерството прецизираха по-рано, че с високоточни средства за поразяване се извеждат от строя военната инфраструктура, противовъздушната защита, военните летища и авиацията на украинските въоръжени сили. И увериха, че няма никаква заплаха за цивилното население.

По информация на украинските въоръжени сили в Луганска област са свалени 5 съветски летателни апарата и един хеликоптер. Руските военни отхвърлят изказванията.

В столицата Киев и в град Лвов на запад бяха задействани сирените за противовъздушна защита в 7 часа сутринта. Масово хората напущат градовете, а кметовете ги приканват да останат по домовете си. Днес няма да работят учебни заведения, детски градини, университет.

Взривове са раздрусали и Харков, вторият по величина град в Североизточна Украйна. Двама души в Краматорск, където се намира източната щабквартира на украинската войска оповестяват за най-малко две мощни детонации.

Експлозии имаше и в Днипро в централната част на Украйна, в Мариупол на брега на Азовско  море, в Одеса на брега на Черно море са избухнали серия от детонации в период от 20 минути. В Запорожие в югоизточната част на страната също се оповестява за гърмеж.

В столицата на Киев една от детонациите е прогърмяла наоколо до интернационалното летище. Европейският регулатор за авиобезопасност предизвестява за висок риск за цивилните полети в украинското въздушно пространство.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР