Световната здравна организация (СЗО) сменя името на маймунската едра шарка

...
Световната здравна организация (СЗО) сменя името на маймунската едра шарка
Коментари Харесай

СЗО преименува маймунската шарка поради опасения от расизъм

Световната здравна организация (СЗО) сменя името на маймунската едра шарка поради опасения, че първичното название на заболяването може да бъде дискриминиращо и расистко.

Вирусното заболяване, което съществува от десетилетия, към този момент ще се назовава mpox. То ще стартира да се употребява още през идната година, до момента в който остарялото последователно излезе от приложимост.

На конференция в понеделник СЗО съобщи, че е обезпокоена от " расисткия и заклеймяващ език ", зародил след разпространяването на маймунската едра шарка допълнително от 100 страни, което е довело голям брой лица и страни да изискат организацията да промени името ѝ.

Една от тях е Съединени американски щати. Администрацията на Байдън приканиха здравната организация да предприеме сходни дейности поради терзания, че наименованието на вируса задълбочава стигмата измежду цветнокожото население и настрана, че то попречва акцията за имунизиране.

Защо " маймунската шарка " може да е обидна?

Експерти в региона на публичното здраве и ЛГБТ деятели по сходен метод приканиха за занемаряване на досегашното име на болестта. Те твърдяха, че терминът " маймунска едра шарка " е неакуратен, подклажда расистки стандарти за Африка и е в ущърб на световната реакция. Според тях той показва Африка като рисков континент, цялостен с чума, и спомага за стигматизирането му.

Отделно, в западната литература през вековете могат да се открият голям брой грозни съпоставения на чернокожите хора с примати. През 19-и и 20-и век редица илюстрации изобразяват афроамериканците като хора с сходни скотски черти. Дори през 1971 година запис демонстрира по какъв начин американският президент Роналд Рейгън съпоставя африкански дипломати от Организация на обединените нации точно с маймуни.

От известно време учени и специалисти също упорстваха да се подхващат дейности по въпроса, с цел да се избегне дискриминация и стигматизация, които биха могли да попречат на хората от това да се тестват и имунизират.

" Двете наименования ще се употребяват по едно и също време в продължение на една година, до момента в който терминът " маймунска едра шарка " последователно отпадне ", обявиха от организацията.

Това е първият път, в който СЗО взема сходно решение. Името на заболяването е обещано за първи път през 1958 година, когато при проучвателен маймуни в Дания е следено заболяване, сходно на едра шарка.

Множество други болести като да вземем за пример японски енцефалит, немска морбили, марбургски вирус и близкоизточен респираторен синдром, са били кръстени на географски райони - което в този момент може да се смята за фатализъм. СЗО обаче не е предложила смяна на нито един от тези медицински термини.

Какво съставлява mpox?

До месец май вирусът mpox не беше необятно прочут, само че съумя да изненада здравните чиновници и провокира общонационални старания за преодоляване на епидемията. А до юли. Към момента са открити повече от 80 хиляди случая в десетки страни. Два случая бяха доказани по-рано през юни.

Първоначалната рецесия наподобява обаче е овладяна, защото новите случаи внезапно са намалели. Тя провокира огромни епидемии в Централна и Западна Африка - най-вече измежду хора, които са в контакт със инфектирани животни като гризачи и катерици. По-голямата част от смъртните случаи, свързани с маймунска едра шарка, са в Африка, където съвсем не е имало налични ваксини.

Притеснения обаче имаше и в Европа. Учените считат, че mpox е провокирала епидемии в западните страни, откакто се е популяризирала по сексуален път по време на два празненства в Белгия и Испания.

Усилията за имунизация в богатите страни, дружно с целенасочени интервенции за надзор, в по-голямата си част са довели до преодоляване на болестта след неговия пик през лятото.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР