Световната здравна организация (СЗО) провежда заседание на комисията си по

...
Световната здравна организация (СЗО) провежда заседание на комисията си по
Коментари Харесай

СЗО обмисля дали да обяви маймунската шарка за извънредна здравна ситуация в света

Световната здравна организация (СЗО) организира съвещание на комисията си по изключителните обстановки през днешния ден, на която ще се реши дали има съображение разпространението на болестта с маймунска шарка да бъде оповестено за международна изключителна обстановка, съобщи Дарик с позоваване на Асошиейтед прес.

Но някои специалисти споделиха, че решението на СЗО да се задейства чак откакто заболяването засегна Запада би могло да затвърди гротескните неравенства, появили се сред богатите и бедните страни по време на пандемията от ковид.

Ако маймунската шарка бъде оповестена за изключителна здравна обстановка в целия свят, това ще значи, че здравната организация на Организация на обединените нации счита разпространението на болестта за " изключително събитие ", има риск заболяването да се популяризира през още повече държавни граници и евентуално би трябвало да бъде даден отговор на международно равнище. Това би дало на маймунската шарка същия статут като пандемията от COVID-19 и продължаващите старания за очистване на полиомиелита.

СЗО сподели, че не чака да разгласи резултатите от съвещанието на комисията преди утрешния ден.

Много учени се съмняват дали решението на комисията би помогнало за ограничение на епидемията, защото развитите страни, в които се оповестява за най-вече случаи, към този момент вземат бързи ограничения за прекъсване на болестта.

Миналата седмица генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус разказа епидемията от маймунска шарка, неотдавна разпозната допълнително от 40 страни, множеството от които в Европа, като " необикновена и предизвикваща опасения ".

Маймунската шарка от десетилетия заразява хора в Централна и Западна Африка, където вид на болестта убива до 10 на 100 от инфектираните хора. Засега не се оповестява за жертви на епидемията отвън Африка.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР