СЗО се закани: Ще победим тази коварна болест до 2030 г.

...
Световната здравна организация (СЗО) представи днес първата глобална стратегия за
Коментари Харесай

Световната здравна организация (СЗО) представи днес първата глобална стратегия за борба с менингит, имаща за цел да премахне до 2030 г. епидемиите от бактериална форма на заболяването, които всяка година отнемат живота на приблизително 250 000 души по целия свят, съобщават Франс прес и Ройтерс.

За да постигне това, организацията, съвместно с партньори, е изготвила Глобална пътна карта с цел до 2030 г. да бъдат потушени огнищата на бактериален менингит - най-смъртоносната форма на болестта. Програмата на СЗО цели също да намали със 70 процента смъртните случаи вследствие на бактериален менингит и като цяло да намали броя на случаите наполовина.

В резултат могат да бъдат спасени над 200 000 живота годишно и значително да се намали тежестта на инвалидност вследствие на заболяването.

Менингитът е опасно възпаление на мембраните, обвиващи мозъка и гръбначния мозък, което най-често е причинено от бактериална или вирусна инфекция.

"Където и да удари, менингитът може да бъде фатален и изтощителен. Той се развива бързо, има сериозни здравни, икономически и социални последици и води до опустошителни епидемични огнища", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Време е да се сложи край на менингита навсякъде по света. За целта е необходимо спешно да се разшири достъпът до съществуващи инструменти и по-специално до ваксини, да се проведат нови изследвания и да се внедрят иновации за предотвратяване, откриване и лечение на различните причините за болестта", допълни той.

Бактериалният менингит убива един на десет заразени - предимно деца и млади хора. Всеки пети засегнат човек има дългосрочни проблеми, включително загуба на слух или зрение и неврологични увреждания.

През последните десет години епидемиите от заболяването са засегнали всички региони на света, но главно "пояса на менингита", който обхваща 26 държави в Африка южно от Сахара.

Епидемиите от менингит са непредсказуеми и масово опустошават общности и здравни системи, отбелязва СЗО.

Няколко ваксини предпазват от менингит, но не всички общности имат достъп до тях и много държави все още не са ги включили в националните си програми.

В ход са проучвания за разработване на ваксини срещу други причини за менингит, включително стрептококи от група В.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР