Световната здравна организация (СЗО) обяви, че нова работна група може

...
Световната здравна организация (СЗО) обяви, че нова работна група може
Коментари Харесай

СЗО: Имаме последен шанс да открием произхода на Covid-19

Световната здравна организация (СЗО) разгласи, че нова работна група може да е последният късмет да се открие произхода на Covid-19. 

Бяха препоръчани 26 специалисти, които да образуват комисия за изследване на произхода на нови патогени. Сред имената има трима души, взели участие в взаимната задача на СЗО с Китай, която проверява източника на SARS-CoV-2 в китайския град Ухан, съобщи Ройтерс.   

Повече от година и половина, след като вирусът беше засечен, въпросът къде и по какъв начин се е появил за първи път остава неразбираем. Новият екип ще би трябвало да реши дали той се е трансферирал от животни на хора на пазара в Ухан, или се е появил вследствие на лабораторен случай – доктрина, която Китай категорично отхвърля, отбелязва BBC.  

Заключението на екипа на СЗО, който през февруари беше в Китай, с цел да изследва произхода на ковид, е, че той евентуално се е трансферирал от прилепи, само че с уточнението, че са нужни спомагателни изследвания. Тогава специалистите дефинираха теорията за приключване от лаборатория като „ извънредно малко евентуална “. Генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус  по-късно разгласи, че следствието е бил възпрепятствано от липса на данни и бистрота от страна на Китай. А САЩ и още 13 страни показаха подозрения във връзка с отчета.

Новата работна група ще изследва и произхода на високорискови патогени, което съгласно СЗО е от значително значение за попречване на бъдещи огнища. Новината за основаването на новия екип идва на фона на информация на  CNN, че Китай се готви да тества десетки хиляди проби, взети в първите месеци на пандемията. 

 
За ковид с усмивка
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР