Световната здравна организация (СЗО) обяснява рязкото увеличение на заболеваемостта от

...
Световната здравна организация (СЗО) обяснява рязкото увеличение на заболеваемостта от
Коментари Харесай

СЗО: Половината от населението на света е изложено на риск от денга

Световната здравна организация (СЗО) изяснява внезапното нарастване на заболеваемостта от треската денга с световното стопляне, характеризиращо се с по-високи междинни температури, превалявания или по-дълъг интервал на засушаване, съобщи нигерийската новинарска организация НАН, представена от Българска телеграфна агенция.

Д-р Раман Велаюдхан, началник на Глобалната стратегия на СЗО за надзор на подценените тропически заболявания, направи през вчерашния ден това изказване пред публицисти в централата на Организация на обединените нации в Женева. " Около половината от популацията на света е изложено на риск от денга, тя визира почти 129 страни ", разясни той.

" По наши оценки всяка година има сред 100 и 400 милиона случая. Това е приблизителна оценка, като единствено в Северна и Южна Америка са регистрирани към 2,8 млн. случая и 101 280 починали от болестта ", добави Велаюдхан. Денга, наричана още чумава тресчица, е най-разпространената вирусна зараза измежду пренасяните от комари върху хора. Повечето болни нямат признаци и се възвръщат до една-две седмици. Но други развиват тежка форма и се нуждаят от болнични грижи.

" В някои случаи, изключително когато се болестите за повторно, това може да докара до тежко протичане на заболяването и летален излаз ", изясни експертът. По думите му денгата се популяризира от тигрови комари и е по-често срещана в страни с екваториален и субтропичен климат. През последните десетилетия честотата на заболеваемост се е нараснала фрапантно в международен мащаб. " През 2000 година имахме към половин милион случая, а през днешния ден през 2022 година регистрирахме над 4,2 милиона, което демонстрира осемкратно нарастване ", сподели служителят на СЗО и съобщи, че този брой може и да се усили при съществуването на повече и по-точни данни. Около 70% от случаите са в Азия и вероятностите са мрачни. Тигорвият комар се среща и в Европа. " Европейските страни също са нащрек, тъй като от 2010 година насам в Европа е записано предаване на денга от тигрови комари ", разяснява от СЗО.

" Оттогава имаме повече огнища и се счита, че този вид комари се среща в към 22 европейски страни ", сподели Велаюдхан. Освен изменението на климата, разпространяването на треската денга се дължи и на голям брой други фактори, като да вземем за пример засиленото придвижване на хора и артикули, урбанизацията, водоснабдяването и канализацията.

" Комарът съумява да оцелее, даже когато има дефицит на вода ", сподели специалистът на СЗО. " Така че, както при наводнения, по този начин и по време на суша, случаите на денга може да се усилят. Вирусът се развъжда по-бързо при по-висока температура. Това е добре прочут факт ", споделя още Велаюдхан.

Треската денга няма характерно лекуване и не е налична директна лекарствена интервенция. Обикновено болестта се лекува с медикаменти за тресчица. Тестът за денга лишава два до три дни, преди да се получи благонадежден резултат. В развой на създаване са няколко нови инструмента, които дават по-голяма вяра за предварителна защита и надзор на денга, като да вземем за пример по-добра диагностика. Няколко антивирусни медикаменти са в развой на клинични изпитвания.

" Някои от тези лекарства минават през втора фаза на изпитвания и ще преминат към трета, което е доста обещаващо ", споделя Велаюдхан. " На пазара има и ваксина против денга, която е с лимитирано деяние, а други две ваксини са в развой на разработка ", споделят от СЗО.

Организацията акцентира, че предварителната защита остава основна. Тъй като комарите хапят денем е значимо хората да се защищават вкъщи, в образователните заведения и на работа, като пръскат репеленти към постройките. Други защитни ограничения включват намотки против комари и слагането на мрежи на прозорците, поучават от СЗО.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР