Световната здравна организация публикува съвети за правилното използване на медицински

...
Световната здравна организация публикува съвети за правилното използване на медицински
Коментари Харесай

СЗО със специални съвети за правилната употреба на медицински маски

Световната здравна организация разгласява препоръки за вярното потребление на медицински маски, като се опира на научно установените факти, че болестта се предава по капков път и при физически контакт.

Независимо от типа маска, нейната вярна приложимост и изхвърлянето ѝ по-късно може да предотврати допълнително предаването на болестта. За задачата от Световната здравна организация предлагат да се съблюдават следните указания:
Поставяйте маските деликатно и се уверете, че покриват бъбрив и носа и има допустимо минимум разстояние сред нея и лицето;Избягвайте да пипате маската, до момента в който я носите;Махнете маската, хващайки двата ѝ края, вместо предната част;След унищожаване на маската почистете ръцете си;Сменете маската, щом усетите, че се овлажнява;Не използвайте неведнъж маски за еднократна употреба;Изхвърляйте еднократните маски директно след използването им на предопределените за това места.
Експертите предупреждават, че носенето на маска не е задоволителна превантивна мярка против болестта. Освен нея, би трябвало да се поддържа и постоянна хигиена на ръцете, катко и да се съблюдава нужната физическа отдалеченост от близките.

Според тях при носене на немедицински маски би трябвало да се обръща внимание на плата, от който са направени, пластовете, формата и пасването им върху лицето.

От СЗО считат за значимо още медицинските маски и респираторите да бъдат приоритизирани за здравните служащи на първа линия в битката с ковид, с цел да им бъде обезпечена по-голяма отбрана. Организацията отнова припомня и най-важните противоепидемични ограничения

Как да предпазим себе си и близките от COVID-19?

Пациенти с проявени сиптоми
Да носят здравна маска, да се самоизолират и да потърсят лекарска помощ, незабавно щом се почувстват зле. Симптомите могат да включват тресчица, кашлица, отмалялост, изсъхнало гърло и усложнения в дишането;Да следват инструкциите за слагане, събаряне и изхвърляне на медицински маски;Да съблюдават всички останали превантивни ограничения, най-много стерилизация на ръцете и физическо разграничаване от хората в близост.
Всички останали жители
Да заобикалят скупчвания на хора;Да съблюдават физическа отдалеченост от минимум 1 метър от останалите, изключително тези с респираторни признаци (напр. кашлица, кихане);Да поддържат хигиена на ръцете си и да употребяват препарати на алкохолна основа, когато ръцете им очевидно не са мръсни и сапун, когато са очевидно мръсни;Да покриват носа и устата си с лакът или кърпичка при кихане и кашляне и да я изхвърлят неотложно след това;Да заобикалят допиране на устата, носа и очите.
Още указания можете да видите тук.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР