Световната здравна организация предупреди за опасността Омикрон да окаже нов

...
Световната здравна организация предупреди за опасността Омикрон да окаже нов
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: „За Омикрон най-важното е да имаш бустерна доза“

Световната здравна организация предизвести за заплахата Омикрон да окаже нов напън върху здравните системи.

През седмицата бе обявено за рекорден скок с общо 6,55 милиона новозаразени за 7 дни - това е най-голямото число на новите случаи на COVID-19 откогато СЗО разгласи пандемията през март 2020 година , предават от.



„ Силно съм угрижен, че Омикрон, който е по-заразен, и циркулира по едно и също време с Делта, води до цунами от случаи “, съобщи енералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус. „ Това ще продължи да оказва голям напън върху изтощените здравни служащи и здравните системи, които така и така са на ръба на колапс. “

Междувременно проф. Тодор Кантарджиев, съветник по имунизация към Столична община, прикани за слагане на бустерна доза.

В „ Твоят ден “ по NOVA NEWS той съобщи: „ Който е с две дози на AstraZeneca, да си направи бустерна доза. За Омикрон най-важното е да имаш бустерна доза, 75% си предпазен, в другите проценти преболедуването е по-леко. Тези, които в този момент вземат решение да се имунизират, да го създадат в точния момент, с цел да се избегнат опашки и скупчвания на хора. “

Проф. Кантарджиев осведоми, че има доста места в София, където това може да се направи и добави, че 45% от столичани са имунизирани, което е позитивен факт, предават от.
 Съвети за мощен имунитет при промяна на сезоните  Съвети за мощен имунитет при промяна на сезоните  Съвети за мощен имунитет при промяна на сезоните  Съвети за мощен имунитет при промяна на сезоните
Той добави, че до момента в който Националният център за заразни паразитни заболявания не удостовери за съществуването на Омикрон в България, не може да се каже, че новият вид на COVID-19 е тук .

Проф. Кантарджиев направи и прогноза за епидемиологичната конюнктура в страната . Според него случаи на новия вариант в България ще има „ през февруари и няма да са доста “.

„ Омикрон ще измести Делта, както стана във Англия. Омикрон е много по-инфекциозен. Във Англия има доста имунизирани, и то най-вече с две на AstraZeneca, те към този момент си поставят бустерна, тъй като единствено с двете дози отбраната не е огромна “ , твърди Кантарджиев.

„ Когато има висок % болни, се подвига и процентът на хората, влизащи в болница, доста зависи и от междинната въраст на популацията, а ние сме с по-възрастно население “, добави още той. „ Това е риск за здравната ни система, Омикрон се популяризира бързо, не трябва да се неглижира. Натоварва се незабавната помощ и лекарите на първа линия “ , предизвести проф. Кантарджиев.

Според него е значимо да се продължи със спазването на защитни ограничения като носене на маски, съблюдаване на отдалеченост и уединяване на болните . Проф. Кантарджиев счита още, че би трябвало да има информация по отношение на имунизацията за разнообразни групи от хора - майки с деца, пенсионери, младежи.
 Какво да вършим при подозрение, че имаме ковид  Какво да вършим при подозрение, че имаме ковид  Какво да вършим при подозрение, че имаме ковид  Какво да вършим при подозрение, че имаме ковид
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР