Световната здравна организация предупреди да не се успокояваме спрямо пандемията

...
Световната здравна организация предупреди да не се успокояваме спрямо пандемията
Коментари Харесай

Задава ли се лятна COVID вълна?

Световната здравна организация предизвести да не се успокояваме по отношение на пандемията от Ковид-19, тъй като рискът от рискови нови разновидности не е липсващ. 

" Пандемията не си е отишла, вирусът продължава да се популяризира и променя. Това не значи, че би трябвало да чакаме невероятна драма. Преминаваме през остра фаза на пандемията и би трябвало да влезем в мирното битие с този вирус. Омикрон към този момент е единственият вид на безпокойствие, даже Делта към този момент е детрониран. На към 6 месеца поражда нов вид. Случаите се усилват ", каза вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова в " България заран ".
Тя предизвести, че доста съществено понижава във всички страни тестването, което не разрешава да се следи качествено по какъв начин се трансформира геномът на ковид.
" Има два съществени сюжета. Най-благоприятният е идващите разновидности да бъдат с по-лека клинична картина и да не се постанова да се създават нови ваксини. Най-неблагоприятният е да възникне вид, който има по-сериозна клинична картина. Ще се наложи въвеждане на нови ваксини. Центърът за надзор на болесттите в Съединени американски щати препоръчва поставяне на ваксина против Ковид на всички от 6 месеца нагоре ", изясни проф. Александрова.

Вирусологът уточни, че в света са сложени 12 милиарда дози ваксини и към този момент има построена стройна скица за имунизирането против Ковид-19. Ще има моменти, в които този вирус ще се засилва, само че би трябвало да можем да продължим обикновено живота си, означи гостът на Bulgaria ON AIR.

Междувременно здравните експерти наблюдават и за разпространяването на маймунската шарка.

" СЗО би трябвало да вземе решение за преименуването на вируса и заболяването, която той провокира. Трябва да се вземе решение и дали ще бъде оповестена изключителна обстановка с интернационално значение, с цел да бъдат мобилизирани средства и старания. Маймунската шарка визира доста друго животни, главно плъхове и катерици. От 1970 година има доста малко случаи отвън ендемичните региони в Африка. Прави усещане, че от началото на годината до 15 юни има 2103 случая, като голямата част са отвън ендемичните региони. 98% от тях са регистрирани през май месец. Предполага се, че броят на случаите е много по-голям ", разяснява проф. Александрова.

Тя посочи, че при огромна част от случаите става дума за мъже, които вършат секс с мъже, само че означи, че вирусът просто е попаднал в тази общественост. От думите ѝ стана ясно, че вирусът се предава при непосредствен контакт без значение от пола и половата ориентировка. 

" Има много атипични проявления, нужни са 2-4 седмици за възобновяване. Напълно допустимо е да има животни, които да имат асимптомна демонстрация. Трябва да бъде предотвратено вирусът да инфектира скотски резервоари отвън ендемичните региони. Според Европейския център за надзор на болесттите и СЗО общият риск е сдържан. Това е заболяване, което изисква нескончаем непосредствен контакт. Няма заплаха да бъдем инфектирани, в случай че просто пътуваме с подобен човек в рейса или сме до него в магазина ", акцентира вирусологът.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР