Световната здравна органиpзация за пръв път препоръча ваксина срещу малария,

...
Световната здравна органиpзация за пръв път препоръча ваксина срещу малария,
Коментари Харесай

Исторически напредък: одобрена е първата ваксина срещу малария

Световната здравна органиpзация за пръв път предложи ваксина против малария, с която се чака всяка година да бъдат спасявани стотици хиляди човешки животи. 

Създаването на ваксина против маларията след повече от един век опити е измежду най-големите достижения на медицината, написа BBC. Очаква се с използването й да бъдат спасени десетки хиляди деца по света, главно в Африка – през 2019 година болестта е лишила живота на 409 хиляди души по света. А в Африка са умряли 260 000 деца. Това е и първата ваксина, създадена против всяка болест, породена от паразит.

Ваксината RTS, S се оказа ефикасна преди шест години, а след триумфа на пилотните имунизационни стратегии в три страни – Гана, Кения и Малави – СЗО разгласи, че би трябвало да бъде налична в цяла Африка на юг от Сахара, както и в някои други региони с умерено до високо предаване на малария.

 

A child dies from #malaria every two minutes.
One death is one too many.

Today, WHO recommends RTS,S, a groundbreaking malaria vaccine, to reduce child illness & deaths in areas with moderate and high malaria transmission https://t.co/xSk58nTIV1#VaccinesWorkpic.twitter.com/mSECLtRhQs
— World Health Organization (WHO) (@WHO) October 6, 2021
Генералният шеф на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус сподели, че това е " исторически миг ", пробив в науката, детското здраве и битката с заболяването.

Ваксината RTS,S има успеваемост от към 36%, утвърдена е за слагане в Африка против най-често срещания там и най-смъртоносен вид на причиняващ малария паразит – Plasmodium falciparum (съществуват обаче повече от 100 типа маларийни паразити). Проучванията от 2015 година демонстрират, че тя може да предотврати към четири на 10 случая на малария, три от 10 тежки случая и да докара до понижаване на броя на децата, нуждаещи се от кръвопреливане, с една трета.

Освен това създаденият от фармацевтичния колос GSK препарат няма да размени всички други ограничения за битка с маларията, а ще се употребява дружно с тях, с цел да се реализира целта – нулева смъртност от малария. И сигурно ще е основата при създаването на по-ефективни ваксини.  

Защо битката с тази болест е толкоз сложна, прочетете на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР