Световната среща на върха по въпросите на климата приключва днес

...
Световната среща на върха по въпросите на климата приключва днес
Коментари Харесай

Грандиозни идеи и малки стъпки на срещата на върха в Париж

Световната среща на върха по въпросите на климата завършва през днешния ден с " консенсус ", че интернационалната финансова система е извънредно несъответстваща в ерата на световното стопляне, откакто бяха подхванати дребни стъпки за подкрепяне на обременените с задължения разрастващи се страни.


Въпреки че страната хазаин Франция показа конференцията като мероприятие за реализиране на консенсус, водачите бяха подложени на напън да реализират ясни резултати от двудневната среща, защото стопанските системи се задъхват от възходящия дълг след следващите рецесии през последните години.

Срещата на върха се организира на фона на все по-ясно осъзнаване на мащаба на идните финансови провокации, като бяха отправени предизвестия, че способността на света да ограничи световното стопляне до допустими равнища зависи от всеобщото увеличение на вложенията в чиста сила в разрастващите се страни.

Френският президент Еманюел Макрон приветства " цялостния консенсус " за реформиране на международните финансови институции и превръщането им в " по-ефективни, по-справедливи и по-подходящи за актуалния свят ".

В Париж се събраха към 40 национални водачи, множеството от които са от разрастващите се страни, чиито стопански системи през последните години бяха връхлетени от поредност от рецесии, в това число Ковид-19, съветската инвазия в Украйна, възходящата инфлация и все по-опустошителните рискови климатични въздействия.

На конференцията нееднократно се чуваше, че съвсем 80-годишната финансова система - в основата на която стоят Световната банка и Международният валутен фонд - към този момент не е подобаваща за справяне с провокациите на 21-ви век.

В речта си, в която се опита да се изправи пред света, бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва порица интернационалните институции.

" С този механизъм богатите постоянно са богати, а бедните постоянно са небогати ", сподели той.

Макар да бе реализирано единодушие по общите контури на казуса, напредъкът в насочването на международния банков механизъм в нова посока бе по-малък, макар че имаше няколко поетапни начинания и прогрес в осъществяването на към този момент поетите задължения.


Протестиращите се събраха по улиците на централната част на Париж в петък сутринта на протест против изкопаемите горива, като стачкуващите носеха маски на водачи, измежду които Макрон и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, и носеха плакати с лозунги като " Край на финансирането на изкопаемите горива " и " Да накараме замърсителите да заплащат ".

Въпреки провокациите, водачите подчертаха, че е значимо да се реализира необятно единодушие за пътя напред.

" Имаме единствено тази планета и в случай че нямате проект за живот на Марс, за който не знам, тогава би трябвало да работим дружно, с цел да я създадем по-добра ", съобщи министър-председателят на Барбадос Миа Мотли, която оглави устрема за промени, пред Агенция Франс Прес.

Мотли, чиято островна страна в Карибския басейн е застрашена от покачващото се морско ниво и тропическите стихии, приветства приемането от Световната банка и други институции на " клаузи за естествени бедствия " в задълженията - основен детайл в предлагането на Барбадос за преструктуриране на финансовата система.

В четвъртък президентът на Световната банка Аджай Банга съобщи, че кредиторът ще вкара механизъм за " пауза " при изплащането на задълженията на страните, наранени от рецесия, с цел да могат те да се " съсредоточат върху значимите неща ".

Друго значимо изказване пристигна от ръководителя на МВФ Кристалина Георгиева, която съобщи, че е изпълнено обещанието за прекачване на 100 милиарда $ от повишаващите ликвидността " специфични права на тираж " във фонд за битка с бедността и климата.

Замбия, която не изплати дълга си след експлоадирането на пандемията от Ковида, означи " забележителна стъпка ", откакто си обезпечи известно финансово облекчение, защото главният ѝ заемодател Китай и други донори се съгласиха да преструктурират заеми на стойност 6,3 милиарда $.

В столицата на Замбия Лусака парламентаристите извършиха националния химн в чест на съглашението, а първите страници на утринните вестници бяха доминирани от тематиката за дълга.


Глобални налози

Необходимо е обаче доста повече, с цел да се помогне на разрастващите се страни в битката с изменението на климата, а деятели обявиха, че срещата на върха е заобиколила нуждата от увеличение на общественото финансиране.

" Хубаво е, че има самопризнание и консенсус сред хората за това какъв е казусът, само че решенията не стигат задоволително надалеч в решаването на политическата рецесия ", сподели Харджит Сингх, началник на световната политическа тактика на Международната мрежа за битка с климатичните промени.

Макрон изрази вяра, че обещанието за даване на 100 милиарда $ годишно за финансиране на битката с изменението на климата на по-бедните страни до 2020 година най-сетне ще бъде изпълнено тази година, макар че действителното удостоверение, че парите са предоставени, ще отнеме месеци, в случай че не и години.

Тази седмица Международната организация по енергетика съобщи, че годишните вложения единствено за чиста сила в тези страни ще би трябвало да скочат до близо 2 трилиона $ в границите на десетилетие.

Това е от решаващо значение, с цел да се резервира жива задачата на Парижкото съглашение за ограничение на световното стопляне до " много под " 2°C по отношение на прединдустриалните времена и под 1,5°C, в случай че е допустимо.

По-рано Макрон прикани за " готовност " за въвеждане на интернационалните налози върху финансовите преводи, самолетните билети и морските транспорти, с цел да се финансира битката с изменението на климата и бедността. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР