Световната премиера на новата Kia Niro бе миналата есен, но,

...
Световната премиера на новата Kia Niro бе миналата есен, но,
Коментари Харесай

Kia Niro вече има две версии на ток

Световната премиера на новата Kia Niro бе предходната есен, само че, както и при първото потомство на модела, в начало корейците демонстрираха единствено стандартен хибрид, без опция за зареждане от мрежата. Сега компанията показа и двете модификации, черпещи ток от контактната мрежа - plug-iхибрид и пълностоен електромобил.

Хибридната версия , задвижвана с композиция от бензин и електричество, все още е оборудвана с 1,6-литров мотор с вътрешно горене, с оптималната мощ 105 к.с. и въртящ миг 144 Nm. Както и при общоприетия хибриден Niro, този елемент е от новото семейство Smartstream. Мощността на електродвигателя пък е увеличена от 61 на 84 к.с., вследствие на което общата мощ на хибрида нараства от 141 на 183 к.с.

Движението обратно към този момент се обезпечава единствено от електромотор – тъкмо като при суперхибридите Ferrari SF90 Stradale и Aston Martin Valhalla. В случая 6-степенната роботизирана скоростна кутия при Niro PHEV е лишена от задна предавка, което понижава тежестта с автомобила 2,3 кг. Капацитетът на тяговата батерия е повишен от 8,9 на 11,1 кВт/ч, а пробегът в режим на електрическо транспортно средства е повишен от 49 на 65 км в цикъла WLTP.

При предходното потомство пълноценният електрически автомобил Kia Niro EV (на някои пазари прочут още като e-Niro) имаше две модификации, които се различаваха по мощността на електромотора и потенциала на батерията. При втората генерация обаче остава единствено една - по-мощната и надлежно по-скъпата.

Тя остава с мощ от 204 к.с., а капацитетът на батерията е повишен алегорично – от 64 на 64,8 кВт/ч. Пробегът на електрическия автомобил също нараства малко - 463 км (+8 км спрямо предшественика), а ускорението от 0 до 100 км/ч лишава 7,8 секунди. Максималната скорост е 167 км/ч.

При нужда електрическата кола може да се употребява като авариен източник на зареждане за устройства с мощ до 3 кВт. Освен това Kia Niro EV има 20-литров багажник начело, а капацитетът на задното поделение се е нараснал с 24 литра до 475. За съпоставяне новият Niro Hybrid побира 451 литра товар, а Niro PHEV - 348 литра.

Корейците готвят съперник на немските SUV

Kia ще предложи още един SUV на пазара в Европа следващата година. Наречен ЕV9, той би трябвало да се опълчи на огромните електрически всъдеходи на немските премиум- производители Mercedes-Benz, BMW и Audi, които също приготвят коли в този сегмент.

За Kia EV9 е известно, че ще употребява платформата на към този момент показаната EV6, само че ще е с по-голяма батерия. Тя ще има потенциал от 73 кВт/ч, което значи и по-впечатляващ пробег с едно зареждане - над 500 км.

Голяма част от дизайна на серийния EV9 ще повтаря концептуалния първообраз със същото име, който корейската компания показа през 2021 г. Все отново при излизането си на пазара огромният SUV ще остане без камерите, заменящи външните огледала, а 26-инчовият приборен панел в салона ще бъде разграничен на два по-малки екрана. Задните порти отстъпват мястото на общоприети, като електрическият автомобил ще получи пълноценна B-колона.

Серийната версия ще резервира размерите на концептуалния модел, а това значи дължина 4930 мм и междуосие от 3100 мм. Така Kia EV9 ще бъде по-къс от BMW iX, с което ще би трябвало да се конкурира, само че пък се предлага със 100 мм по-голямо междуосие. Това е много сериозна разлика за европейските стандарти, само че в компанията имат вяра, че ще се хареса на почитателите, изключително в случай че моделът предложи и впечатляващи динамични характерности.

Друго преимущество на серийния EV9 пред съперниците би трябвало да бъде опцията за бързо зареждане на батерията. Платформата поддържа до 350 кВт, само че при Kia EV6 тя е закрепена на 240 кВт. Поставянето на по-големия акумулатори би трябвало да разреши по-добро показване на електрическия SUV.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР