Световната метеорологична организация (СМО) към ООН прогнозира най-тежката водна криза

...
Световната метеорологична организация (СМО) към ООН прогнозира най-тежката водна криза
Коментари Харесай

До 2050-а: 5 млрд. души остават без вода, алармира ООН

Световната метеорологична организация (СМО) към Организация на обединените нации предвижда най-тежката водна рецесия в света. Според специалисти до 2050 година 5 милиарда души ще изпитат дефицит на питейна вода. Това се оповестява в отчет, оповестен на уеб страницата на СМО.

Според специалисти човечеството е застрашено освен от суша, само че и от увеличение на преваляванията в други райони на Земята. Например, миналогодишните наводнения в Япония, Индонезия, Китай, Непал, Индия доведоха до гибелта на няколкостотин души. А през 2021 година естествените бедствия лишиха стотици животи в Европа. Според метеоролозите през целия интервал на наводненията са намерили гибелта към 300 хиляди души, а 700 хиляди души са починали от суша и следващ апетит.

Експертите към момента са уверени, че в случай че се отделят повече запаси за ръководство на водоизточниците, броят на жертвите в бъдеще може да бъде понижен. По-развитите страни би трябвало да поддържат разрастващите се страни при основаването на система за предизвестие за идни бедствия.

Според учените сега 107 страни към този момент изпитват проблеми с водната сигурност и най-вероятно те няма да могат да ги решат през идващото десетилетие. Шефът на СМО Петтери Таалас обърна внимание на неприятното положение на нещата с водната сигурност в Централна Азия, Африка и островните страни.

По-рано откриватели от НАСА оповестиха, че този век може да усили приливите и отливите, породени от възходящото въздействие на Луната. Например през 2020 година Съединени американски щати претърпяха близо 600 приливни наводнения и този брой може да се усили три пъти през идващото десетилетие.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР