Световната метеорологична организация обяви в сряда, че глобалното затопляне ще

...
Световната метеорологична организация обяви в сряда, че глобалното затопляне ще
Коментари Харесай

Глобалното затопляне преминава в нова фаза

Световната метеорологична организация разгласи в сряда, че световното стопляне ще надвиши 1.5 градуса по-скоро от предстоящото. Все отново прецизират, че това не е гаранция, че светът ще премине прага от пред индустриалните равнища, избрани в Парижкото съглашение през 2015 година

Шансовете за стопляне с 1.5C до 2027 година са се нараснали на 66%. „ Това е първият път в историята, в който разгласяваме, че е евентуално да надминем сериозните равнища “, споделя Адам Скейф, началник на дълготрайните прогнози в английския Met Office Hadley Center, предава Reuters.

В миналогодишния отчет възможностите за постигане на тези равнища бяха 50 на 50.

Отчасти виновен за увеличението на възможностите за постигане на прага от 1.5 градуса стопляне, е виновен Ел Ниньо, който се чака да се развие през идващите месеци. По време на този естествен феномен по-топлите води в тропическия Тихи океан загряват атмосферата от горната страна, повишавайки световните температури.

Ел Ниньо „ ще се комбинира с провокираното от индивида изменение на климата, с цел да тласне световните температури в неразучена територия “, сподели генералният секретар на СМО Петери Таалас в изказване за пресата

Все отново вероятността краткотрайно да надвиши 1.5C се е нараснала с времето. Между 2017 година и 2021 година, да вземем за пример, учените пресметнаха единствено 10% късмет за постигане на 1.5C.

За разлика от климатичните прогнози на Междуправителствения панел на Организация на обединените нации по изменение на климата, които се основават на бъдещи излъчвания на парникови газове, актуализацията на СМО дава по-скоро основана на прогнози дълготрайна прогноза за времето.

СМО също откри 98% късмет една от идващите пет години да бъде най-горещата в историята, надминавайки 2016 година, когато световната температура беше повлияна от към 1.3C стопляне.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР