Масовият епизод на избелване на коралите по света, причинен от

...
Масовият епизод на избелване на коралите по света, причинен от
Коментари Харесай

Избелването на коралите в световен мащаб продължава да се влошава

Масовият епизод на избелване на коралите по света, породен от рекордните температури на океанската вода, продължава да се популяризира и се утежнява, съобщи Агенция Франс Прес, като цитира Националното ръководство по проучване на океаните и атмосферата на Съединени американски щати.

В средата на април специалистите оповестиха, че светът претърпява следващия огромен епизод на избелване на коралите. Това е четвъртият регистриран случай от 1998 година насам.

Явлението, което заплашва оцеляването на кораловите рифове, към този момент е доказано в 62 страни и територии в северното и южното полукълбо, отбелязва Агенция Франс Прес. А след оповестяването на този нов епизод преди месец " още девет други страни и територии оповестиха за мощно избелване на коралите, в това число Индия и Шри Ланка.

Данните на Националното ръководство по проучване на океаните и атмосферата демонстрират, че не по-малко от 60,5 на 100 от повърхността на кораловите рифове в света са били наранени от термалния стрес през последните 12 месеца, което е едногодишен връх, отбелязва Агенция Франс Прес.

Предишният епизод на всеобщо избелване, който беше сред 2014 и 2017 година, остава най-лошият във връзка с кумулативното влияние и продължителността, най-малко към този момент, отбелязва Манзело.

Очаква се сегашният интервал да се резервира и да придобие нови области през лятото. В Карибския район да вземем за пример към този момент стартира да се следи струпване на топлота, освен това извънредно рано през годината.

в североизточната част на Австралия към този момент е обиден. Достъпът до остров Плинг в Тайланд и до националния парк на остров Пукет беше затворен в опит да се защитят коралите.

Водата в океаните регистрира рекордни температури от месеци насам.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР