Световната икономика продължава постепенно да се възстановява от пандемията и

...
Световната икономика продължава постепенно да се възстановява от пандемията и
Коментари Харесай

МВФ: Оптимизъм за растежа на световната икономика

Световната стопанска система продължава последователно да се възвръща от пандемията и съветската инвазия в Украйна. В кратковременен проект признаците на прогрес са неоспорими, дефинира Международният валутен фонд (МВФ) в актуализация на международните стопански вероятности.


МВФ предвижда напредък от 3% за тази и идната година, което е с 0,2 процентни пункта повече спрямо прогнозите ни от април. Глобалната инфлация се чака да се намали от 8,7% през предходната година до 6,8% през тази, което е промяна надолу с 0,2 процентни пункта, и до 5,2% през 2024 година Растежът за развитите стопански системи ще е занимателен с 1.5%, до момента в който растежът на разрастващите се стопански системи към момента се чака да се форсира до 4.1%. Европейски Съюз ще запише напредък от 1.0% и 1.7% през 2024 година, което е с 0.30 повече от по-ранните оценки. В Съединените щати се чака закъснение от 2,1 % през 2022 година до 1,8 % през 2023 година, след което той ще продължи да се забавя до 1,0 % през 2024 година Прогнозата за Китай остава непроменена - 5,2% за 2023 година и 4,5% за 2024 година

Здравната рецесия COVID-19 публично завърши, а нарушаванията във веригите за доставки се върнаха на равнищата отпреди пандемията. Икономическата интензивност през първото тримесечие на годината се оказа устойчива, макар предизвикателната среда, на фона на изненадващо мощните пазари на труда. Цените на силата и храните внезапно се намалиха от провокираните от войната пикове, което разреши на световния инфлационен напън да отслабне по-бързо от предстоящото. А финансовата неустойчивост след банковите разтърсвания през март остава овладяна с помощта на решителните дейности на американските и швейцарските управляващи.

„ И въпреки всичко на хоризонта към момента има доста провокации и е прекомерно рано да се чества “, добавя МВФ в отчета.

Пазарите на труда остават изключително ярък лъч, като в доста стопански системи равнищата на безработица са по-ниски, а равнищата на претовареност - по-високи от тези преди Коронавирус. Общата инфлация на заплатите набъбна, само че в множеството страни остава по-ниска от инфлацията на цените.

„ Надяваме се, че с отдръпването на инфлацията сме навлезли в последния стадий на инфлационния цикъл, почнал през 2021 година Но вярата не е политика и намаляването на инфлацията може да се окаже много сложна задача. Рисковете за инфлацията в този момент са по-балансирани и е по-малко евентуално множеството огромни стопански системи да се нуждаят от спомагателни несъразмерни нараствания на главните лихвени проценти. Лихвените проценти към този момент доближиха своя връх в някои латиноамерикански стопански системи. И въпреки всичко е от решаващо значение да се заобикаля преждевременното понижаване на лихвените проценти, т.е. до момента в който базисната инфлация не покаже ясни и устойчиви признаци на изстудяване. Все още не сме стигнали до такава степен. През цялото време централните банки би трябвало да продължат да следят финансовата система и да са подготвени да употребяват другите си принадлежности за поддържане на финансовата непоклатимост “, постановява в обновените данни МВФ. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР