Световната икономика губи поне 2 трилиона долара прогнозират икономистите на

...
Световната икономика губи поне 2 трилиона долара прогнозират икономистите на
Коментари Харесай

Космически загуби заради заразата

Световната стопанска система губи най-малко 2 трилиона $ предвиждат икономистите на Организация на обединените нации
 

Космически загуби за международната стопанска система поради ковид. Между един и два трилиона $ може да коства на света рецесията, предизвикана от болестта, предвиждат икономистите на Организация на обединените нации, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. В ново проучване Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване твърди, че епидемията от ковид, която основава компликации за стопанската система и всекидневния живот в над 90 страни, ще предизвика криза в някои страни и закъснение на международния стопански напредък под 2,5%. Тази стойност е индикация, че световната стопанска система се намира на прага на рецесията.

" Прогнозираме закъснение на международната стопанска система под 2% тази година, което значи загуба от порядъка на един трилион $ ”, съобщи на конференция Ричард Козул-Райт, началник на отдела за глобализация и тактики за развиване на Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване. " Истинският въпрос е дали тази прогноза няма да се окаже ненапълно оптимистична ", добави той, като посочи, че е допустимо вредите да доближат два трилиона $.

„ Загубата на доверието на потребителите и вложителите, забавянето на световното търсене, увеличението на задлъжнялостта, нервните пазари - всичко това вещае неприятни вероятности за международната стопанска система и може да докара до пагубен сюжет с повсеместна несъстоятелност и срив в цената на активите ”, акцентира Козул-Райт.

Ако този сюжет се сбъдне, най-засегнати ще бъдат стопанските системи на страните експортьорки на нефт и други първични материали, както и на страните, основали тесни връзки с тях.

Срокът и мащабът на рецесията ще зависят от разпространяването на вируса, от времето, належащо за намиране на ваксина, от това какъв брой е обезпокоеното популацията и от ограниченията, които се подхващат за преодоляване на епидемията, означават икономистите на Организация на обединените нации.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР