Световната федерация по футбол (ФИФА) планира да създаде футболни турнири,

...
Световната федерация по футбол (ФИФА) планира да създаде футболни турнири,
Коментари Харесай

ФИФА ще създава нови турнири

Световната федерация по футбол (ФИФА) възнамерява да сътвори футболни шампионати, които да трансформират годишния календар и да донесат в касата на централата милиарди долари.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино желае да постави на масата за диалози амбициозни планове като разширено и променено Световно клубно състезание, както и една нова Световна лига на нациите. Плановете са дискутирани с представители на шестте континентални Конфедерации в щабквартирата на ФИФА в Цюрих.

Нито един от хората, които са участвали на срещата, не е поискал да разяснява елементи. По неофициални източници се твърди, че от двата шампионата ФИФА възнамерява да прибере 25 милиарда $. Инфантино ще изиска на 13-и юни поддръжката на националните федерации за стартирането на 12-годишен проект от 2021 година нататък с първичната финансова поддръжка на японски консорциум.

Идеята на Инфантино за Световното клубно състезание е то да се организира един път на четири години с присъединяване на 24 тима. Лигата на Нациите, каквато УЕФА към този момент вкара и тя ще започва тази година, е планувана с присъединяване на всичките 205 страни-членки и ще се организира в цикъл от две години.

"Чувството, което е в мен, е за незабавно решение дали ще вървим напред или не. Мисля, че има забавни моменти за всички участници в този процес”, сподели само след двучасовата среща Филипе Моджо, общоприет секретар на КОНКАКАФ - Конфедерацията на Северна, Централна Америка и Карибските острови.

Генералният секретар на Азиатската футболна конфедерация (АФК) Уинздър Джон съобщи, че чака да бъде основана работна група, която да огледа въпросите от всички страни. Но ФИФА и Конфедерациите би трябвало да работят и вземат решение бързо, тъй като японските предприемачи са дали период от 60 дни, в който желаят отговор дали ще вземат участие в плана.

Най-сериозна опозиция се чака от УЕФА, която надали би желала 12 от нейните топ-отбори да вземат участие в Световно клубно състезание и то да заплашва превъзходството на Шампионската лига. ФИФА към този момент има план по какъв начин 75 % от наградния фонд на Световното клубно състезание да се разделя сред клубовете.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР