Световната битка срещу COVID-19 накара медиците да проучват дали съществуваща

...
Световната битка срещу COVID-19 накара медиците да проучват дали съществуваща
Коментари Харесай

БЦЖ ваксината спасила България от пандемията

Световната борба против COVID-19 накара медиците да изследват дали съществуваща от век ваксина против туберкулоза може да предложи съответна отбрана против новия ковид.

България - един от водещите международни производители на имунизацията - разпорежда вяра на нови пазари за многомилионните дози, които създава всяка година, твърди в своя обява Агенция "Франс прес ".

Bacillus Calmette-Guerin, или БЦЖ, е създадена от двама френски откриватели – микробиологът Албер Калмет и ветеринарния доктор Камил Герин, през 1921 година като ваксина против туберкулоза - белодробно заболяване, което съгласно Световната здравна организация е най-големият заразен палач и причина за 1,5 млн. смъртни случая в международен мащаб всяка година.

В трескавото търсене на лекуване против COVID-19 се организират клинични тествания - в Австралия, Южна Африка, Европа и Съединените щати - за изследване на хипотезата, че БЦЖ може да обезпечи спомагателна отбрана против новия ковид.

От своя страна СЗО съобщи предишния месец, че няма доказателства, че БЦЖ защищава хората от заразяване с COVID-19.

Въпреки това, написа в обявата си Агенция Франс Прес, българските учени допускат, че високата скорост на имунизация с БЦЖ на Балканите - както и ранно блокиране – са им помогнали да избегнат най-лошото от пандемията.

"БЦЖ генерира мощна имуностимулация. И до момента в който чакаме съответно лекуване или ваксина против новия ковид, би трябвало да заложим на имунитета ", цитира Агенция Франс Прес професора по имунология Богдан Петрунов в изявление пред Българска национална телевизия.

Агенцията обръща внимание и на думите на неонатолога Валентина Гергинова, която декларира, че тези, които са имали имунизацията, са се заразили с "по-леки форми на други бактериални и вирусни инфекции " и че това може да бъде от изгода и за изложените на новия ковид. Гергинова третира с БЦЖ новородени повече от 30 години в софийска болница.

"Докато сега БЦЖ е под прицел на доста страни за спорната й успеваемост, България упорства за наложителна имунизация на всички новородени ", добавя Агенция Франс Прес.

Балканската страна е главен производител на имунизацията, изнасяйки я в 140 страни, като държавната компания "Bul Bio " е една от 22-те фармацевтични компании в международен мащаб, която я създава, и е единствено една от трите в Европейския съюз.

Благоприятни резултати

"От доста години знаем, че БЦЖ има някои удобни резултати ", споделя за Агенция Франс Прес Камил Лохт, началник на научните проучвания в Националния институт за здраве и медицински проучвания (Инсерм) в северния френски град Лил.

Според Агенция Франс Прес, държавното управление на България се надява, че "най-бедната страна в Европейски Съюз може да се възползва от водещата си позиция като главен производител на БЦЖ ".

Опитът на страната с БЦЖ датира отдавна. Сред няколко разнообразни създадени версии на имунизацията, една е тествана в България още през 1926 година А огромното произвеждане на БЦЖ стартира през 1949 година в държавна лаборатория, предходник на "Bul Bio ".

През 1951 година страната направи имунизацията с БЦЖ наложителна за новородени, като понижи до една десета броя на случаите на туберкулоза за 30 години, заключава организацията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР