Световната банка предупреждава за нарастващите рискове или това, което тя

...
Световната банка предупреждава за нарастващите рискове или това, което тя
Коментари Харесай

Световната банка предупреждава за черни облаци над световната икономика

Световната банка предизвестява за възходящите опасности или това, което тя назовава " черни облаци над международната стопанска система " , оповестява БиБиСи.

В годишната си оценка за световните вероятности Банката предвижда продължение, въпреки и малко по-бавно, на растеж през тази и идната година. Прогнозата на банката за международната стопанска система е разширението през тази година с 2,9% и 2,8% през 2020 година.

Със сигурност има някои положителни вести в този отчет . Докато международната стопанска система се забавя , икономистите на Банката назовават ​​това " меко кацане ", като забавянето стартира в средата на предходната година и до момента е " подредено ".

Прогнозираното закъснение се концентрира върху богатите страни , изключително Съединени американски щати, макар че съгласно прогнозите на Банката тя ще продължи да се развива по-бързо от еврозоната или от Япония.

Забавянето на Съединени американски щати е резултат от намаляващото влияние на данъчните понижения на президента Тръмп и до 2021 година неговият растеж ще бъде съвсем на половина - до 1,6% спрямо 2,9% през предходната година.

От друга страна, растежът на нововъзникващите пазари и разрастващите се стопански системи евентуално ще се форсира , макар продължаващото изстудяване в Китай - развой, който стартира при започване на десетилетието.

До 2021 година растежът в Китай се чака да бъде 6% , което към момента е много мощно, само че това е забележителна смяна в стопанската система , която се е усилваше приблизително с 10% годишно сред 1980 и 2010 година

Франциска Онсорге, икономист от Световната банка и водещ създател на отчета, разяснява пред БиБиСи: " В Китай е създадена политика, доста предумишлено закъснение към по-стабилен дълготраен напредък ".

Банката счита, че това е евентуалното показване на международната стопанска система през идващите няколко години. Но има опасности, които значат, че не се оправя толкоз добре .

Това е отразено в заглавието на тазгодишния отчет: " Черни облаци " . Международната търговия към този момент отслабва и спорът в търговията, изключително сред Съединени американски щати и Китай, е един от главните рисков е.

Това са двете най-големи национални стопански системи на планетата. Банката е пресметнала, че 2,5% от международната търговия е наранена от новите мита - комерсиалните налози - които бяха наложени предходната година, и би било двойно, в случай че бяха приложени спомагателните мита, които бяха обсъждани.

Рискът остава висок, това може да утежни икономическата интензивност в тези две огромни стопански системи. По-бавният напредък в Китай е проблем за разрастващите се страни, които изнасят промишлени артикули, сила и метали , защото Китай е голям покупател на тези артикули.

Съединени американски щати и Китай съставляват 20% от международната търговия и 40% от международния Брутният вътрешен продукт . Ако стопанските системи им бъдат ударени, " това е нещо, което се усеща на всички места към света " .

Банката не чака криза в тези стопански системи, само че е допустимо и в случай че се случи, рискът от световна криза ще се усили внезапно. В предишното, рискът от световна криза през всяка една година е 7%, само че в случай че в Съединени американски щати има спад, вероятността стига до 50% .

Финансовите пазари също съставляват риск . Шансовете за безредно развиване са се нараснали. Ако лихвените проценти още веднъж се усилят в Съединени американски щати или в случай че доларът се повиши внезапно , това може да окаже влияние върху нововъзникващите и разрастващите се стопански системи.

 Еврозоната и ЕЦБ - систематична бомба със закъснител
Еврозоната и ЕЦБ - систематична бомба със закъснител

Навлезли са в рискова спешна зона

Брекзит се появява в оценката на Банката като вероятен риск за страни, които са изключително подвластни от продажбите в Европа . Ако излизането на Обединеното кралство се реализира без никакво единодушие, има късмет за обилни стопански вреди както за Обединеното кралство, по този начин и за Европейски Съюз , които биха могли да обиден страните от Източна Европа и Северна Африка , които са тясно свързани с Европа.

И даже в централната, относително оптимистична картина на Банката, има някои депресиращи вероятности за елементи от развиващия се свят.

За към една трета от засегнатите страни растежът на глава от популацията няма да бъде задоволителен , с цел да възобнови това, което отчетът назовава " догонване " на развитите страни , свиване на разликата сред виталния стандарт.

В Африка на юг от Сахара растежът на глава от популацията евентуално ще бъде по-малко от 1%, което е незадоволително за реализиране на забележителен прогрес в намаляването на бедността.

Световната банка утежнява прогнозата за растежа на съветската стопанска система . Руската стопанска система през 2019 година ще нарасне с 1,5% , съгласно обновена прогноза на Световната банка. Преди това специалистите на финансовите институции чакаха растежът на Брутният вътрешен продукт на Русия да нарасне с 1,8% тази година.

В същото време, съгласно оценките, през 2018 година съветската стопанска система е повишена с 1,6%, а не с 1,5%, както се предполагаше през юни. През 2020 година и 2021 година икономистите чакат, че Брутният вътрешен продукт на Русия ще нарасне с 1,8%.

" Тъй като икономическите и финансовите компликации в разрастващите се страни се ускоряват , актуалният прогрес в намаляването на бедността в света може да бъде под въпрос. За да се резервира динамичността на развиването, страните би трябвало да влагат в хора , да предизвикват приобщаващ напредък и да построяват устойчиви общества ", разяснява изпълнителният шеф на Световната банка Кристалина Георгиева.

 BBC: Кристалина Георгиева поема пост, който обичайно се заема от американци
BBC: Кристалина Георгиева поема пост, който обичайно се заема от американци

Временно ще оглави Световната банка…
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР