Световната банка отхвърли молбата на Ел Салвадор за оказване на

...
Световната банка отхвърли молбата на Ел Салвадор за оказване на
Коментари Харесай

Световната банка не подкрепя bitcoin плановете на Ел Салвадор

Световната банка отхвърли молбата на Ел Салвадор за оказване на помощ в налагането на bitcoin като легално платежно средство. В отговора си към страната от Централна Америка, организацията показва терзания към прозрачността и въздействието върху околната среда, което има добива на криптовалути. По-рано през този месец Ел Салвадор разгласи проекти да стане първата страна в света, която приема bitcoin за публична валута. Страната желае да употребява bitcoin като публично платежно средство паралелно с щатския $.

Решението на Световната банка може да попречи на проектите на Ел Салвадор, които плануват криптовалутата да стане платежно средство в цялата страна в период до три месеца, предава BBC.

„ Ангажирани сме да оказваме помощ на Ел Салвадор по голям брой способи, в това число в прозрачността на валутата и регулаторните процеси”, показва представител на Световната банка пред Reuters. “Макар, че държавното управление ни потърси за помощ по отношение на bitcoin, това не е нещо, което Световната банка може да поддържа, имайки поради минусите по отношение на околната среда и прозрачността”, прибавят от организацията.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Може ли криптовалутите да бъдат опасност за огромните аварийни...

Новината идва откакто финансовият министър на Ел Салвадор Алехандро Селая разгласи, че страната е помолила Световната банка за техническа помощ за налагането на криптовалутата като формален способ за разплащания.

По думите му, полемиките с Международния валутен фонд са били сполучливи, като МВФ „ не е против” въвеждането на bitcoin.

През предходната седмица обаче, МВФ уточни, че вижда „ макроикономически, финансови и легални проблеми” в това Ел Салвадор да одобри bitcoin.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Ел Салвадор стана първата страна в света, която утвърди законопроект, превръщащ bitcoin в легално пла...

През предходната седмица Ел Салвадор стана първата страна в света, която публично дефинира bitcoin като легална валута.

Парламентът на страната даде зелена светлина за официализирането на виртуалната валута. По думите на президента Найбиб Букеле, държавното управление е сътворило история, като това ще направи по-лесно изпращането на пари вкъщи на жителите, живеещи и работещи в чужбина.

Според утвърждения проектозакон, bitcoin ще стане публично платежно средство, паралелно до $, в период до 90 дни от датата на утвърждение.

Новият закон значи, че всеки бизнес може да приема bitcoin като легално платежно средство, в случай че не разополага с технологията, нужна за реализиране на трансакцията.

Икономиката на Ел Салвадор е мощно подвластна от парите пратени от емигранти. Тези прехвърляния оформят към 20% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Над два милиона салвадорци живеят отвън страната си, само че не престават да поддържат връзка с родното си място, изпращайки вкъщи над 4 милиарда $ всяка година.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР