Световната банка намали прогнозите си за растежа на глобалната икономика

...
Световната банка намали прогнозите си за растежа на глобалната икономика
Коментари Харесай

Световната банка намали прогнозите си за растежа на глобалната икономика през 2022 и 2023 г.



Световната банка понижи прогнозите си за растежа на световната стопанска система през тази и идната година и предизвести, че високите равнища на дълга, възходящото неравноправие в приходите и новите разновидности на ковид заплашват възобновяване в разрастващите се стопански системи.

Световната банка към този момент чака внезапно закъснение на растежа на световния Брутният вътрешен продукт през 2022г. до 4,1% (от 4,3% прогноза през предишния юни) от 5,5% през 2021 година (низходяща проверка на юнската прогноза за покачване с 5,7%) и по-нататъшно закъснение през 2023 година до 3,2%, защото стартира да отслабва насъбраното по време на икономическата Covid рецесия търсене, а държавните управления стартират да понижават солидните си фискални и парични поддържа, предоставяни при започване на пандемията.

В отчета си " Глобални стопански вероятности в пет графики " Световната банка показва, че " световният напредък се чака да се забави внезапно, защото първичното възобновяване на потреблението и вложенията избледнява и макроикономическата поддръжка стартира да се отдръпва. Голяма част от световното закъснение през прогнозния небосвод се дължи на водещите стопански системи, което също по този начин ще окаже въздействие върху търсенето в разрастващите се пазари и разрастващите се стопански системи “.

Освен това за 2022 и 2023 година приносът на огромните стопански системи (САЩ, Еврозоната, Китай) към световния напредък също ще намалее внезапно.

В допълнение, икономическите проблеми, породени от коронавирусния вид Омикрон, биха могли да понижат световния напредък през тази година с още сред 0,2 и 0,7 процентни пункта, уточни Световната банка.

Банката предизвести, че по-дълготрайната инфлация, продължаващите проблеми с веригите на доставки и дефицита на работната мощ, евентуално също ще понижат растежа в международен мащаб.

" Развиващите се страни са изправени пред съществени дълготрайни проблеми, свързани с по-ниските равнища на имунизация, световните макрополитики и дълговата тежест “, сподели пред кореспонденти президентът на Световната банка Дейвид Малпас, цитирайки тревожните промени в данните за бедността, за храненето и здравето и трайните последствия от затварянето на учебните заведения.

Нови прогнози на Световната банка по отношение на прогнозите от юни 2021 година



Според СБ растежът на мощно развитите стопански системи ще се забави от 5% през 2021 година до 3,8% през тази и до едвам 2,3% пре 2023 година, като означи, че до 2023 година техните стопански системи и вложения би трябвало да се завърнат към предпандемичните им равнища.

Банката понижи и прогнозите си за напредък на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати за 2021г. до 5,6% от юнска оценка за 6,8%, след което да последва внезапно закъснение до 3,7% през 2022 година и до 2,5% през 2023 година

Китайският Брутният вътрешен продукт пък се чака да нарасне с 8% през миналата година, което е с 0,5 процентни пункта под предходната прогноза през предишния юни, след което растежът да се забави до 5,1% през тази и до 5,2% през 2023 година

Икономическият напредък в еврозоната ще се забави през 2022 година до 4,2% (при юнска прогноза за 4,4%) от 5,2% през 2021г. и до едвам 2,1% през 2023 година (при прогноза през предишния юни за напредък от 2,4%).

Банката също по този начин означи, че възходящата инфлация - която визира изключително мощно работещите с ниски приходи - е достигнала най-високо равнище от 2008 година насам в развитите стопански системи и е най-високата от 2011 година насам в нововъзникващите и разрастващите се стопански системи.

Повишаването на лихвените проценти крие спомагателни опасности и може в допълнение да подкопае прогнозите за напредък, изключително в случай че Съединените щати и други огромни стопански системи стартират да покачват лихвите още тази пролет, месеци по-рано от предстоящото, означи Световната банка.

В същото време коронавирусната пандемия е довела и общия световен дълг до най-високото равнище от половин век насам, като са нужни съгласувани старания за ускорение на напъните за преструктуриране на дълга на страните, изправени пред дългови усложнения, и ангажиране на кредиторите от частния бранш.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР