Световната банка, глобална структура, която не може да се нарече

...
Световната банка, глобална структура, която не може да се нарече
Коментари Харесай

Русия попадна сред петте най-големи икономики на света

Световната банка, световна конструкция, която не може да се назова другар на Русия, разгласява данни, близки до сензационни. Към края на 2022 година, посред СВО и последвалата вълна от западни наказания, страната ни е в челната петица на най-големите стопански системи в света.

Изчислението е осъществено съгласно брутния вътрешен артикул (БВП) по паритет на покупателната дарба (ППС). Петте водещи стопански водачи в света, съгласно обновена оценка на Световната банка, са както следва. На първо място е Китай с 31,5 трилиона $, следван от Съединени американски щати (23,1 трилиона), следвани от Индия (15,8 трилиона), Япония (5,6 трилиона) и Русия с 5,5 трилиона $.

Показателно е, че страната ни се оказа единствената географски европейска страна, включена в челната петица. Русия изпревари Германия (6-та, 5 трилиона долара) и Франция (10-та 3,5 трилиона долара). Англия въобще не влезе в челната десетка.

Руската стопанска система подцени 14 хиляди наказания

Никой от нашите съседи в челната петица явно не е изпитал глобите, наложени от техните „ сътрудници “, и още повече в такова количество като Русия, чиято стопанска система „ сътрудниците “ възнамеряваха да „ раздерат на части “.

Още в самото начало на СВО, през февруари-март предходната година, против страната ни бяха наложени 2778 нови наказания. А единствено предходната година, по груби оценки (например съгласно панарабската телевизия “Ал Арабия ”), общият брой на " наказванията " надвишава 14 000.

Световната банка, прибавяме, дава оптимистична прогноза за стопанската система ни в средносрочен проект - до 2030 година растеж със 7,9%, до 5,943 трилиона $.

Тя обаче няма да успее да резервира петата линия в рейтинга, предвиждат експертите на банката. На пето място за седем години те отреждат стопанската система на Индонезия, която в актуалната ранглиста е на седма позиция (4,811 трилиона долара). Прогнозата обаче е в последна сметка прогноза и не се знае дали ще се сбъдне.

Друго нещо са действително постигнатите индикатори.

И тук поражда въпросът по какъв начин жизнеутвърждаващите индикатори корелират с същинското положение на нещата в нашата стопанска система. За елементарния жител " Брутният вътрешен продукт по ППС " остават много нереални понятия.

Самунът като насочна точка

Индикаторът ППС, употребен от експертите на СБ, е приспособяването на обменния курс към равнището на вътрешните цени за съответно съпоставяне на другите стопански системи, изясни в коментар за “Регнум ” Валерий Емелянов, специалист по фондовия пазар. „ В последна сметка един $ в Швейцария и един $ в Индия имат доста друга покупателна дарба “, отбелязва той.

Относително казано, ППС мери брутния вътрешен артикул на страните не в пари, а в най-търсените потребителски артикули, да вземем за пример в самун или порции ориз.

„ Тоест те вземат избрана общоприета кошница от артикули и мерят всяка страна поотделно “, споделя специалистът.

И по-късно се преобразуват в стандартни долари – умножават се по цената на хляба или купата ориз в една референтна страна, най-често в Съединени американски щати.

Следователно Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати, както изяснява Емелянов, постоянно е еднакъв както по паритет, по този начин и по номинал - към 26 трилиона $. „ И други страни, като Китай, имат доста друг Брутният вътрешен продукт според от корекцията на цената – или 19 трилиона, или 33 трилиона “, споделя той.

Русия по стандартите на най-големите западни стопански системи е страна с релативно ниски цени, отбелязва специалистът.

„ И това може да се пояснява и като стопанска система в по-голям мащаб, в сравнение с може да се оцени просто посредством Брутният вътрешен продукт в рубли “, изяснява той. “Покупателната дарба на рублата в Русия е по-висока от покупателната дарба на еднакъв дял от $, да вземем за пример. Следователно, във връзка с паритета на покупателната дарба, съветската стопанска система се оказва по-голяма, в сравнение с би могла да се дефинира просто посредством Брутният вътрешен продукт ”, добавя специалистът.

Основата за " прелестната промяна "

Мястото на Русия в обновената ранглиста на Световната банка може да се назова „ чудотворна промяна “, споделя Василий Колташов, началник на Центъра за политически стопански проучвания към Института за ново общество. Въпреки че официално съветската стопанска система единствено резервира предходните си позиции, сходна оценка в изискванията на действително оповестената от „ груповия Запад “ икономическа война може да се смята за извънреден комплимент.

Експертът обръща внимание на още един значим, съгласно него, аспект.

„ Съветската рационализация на стопанската система не беше безрезултатна, нейните резултати не бяха изцяло изгубени, както изглеждаше на мнозина “, разяснява Колташов. „ И през последните 25 години съветската стопанска система се развива и пораства ”, добавя той.

В бъдеще, съгласно Колташов, съветската стопанска система също ще се развива въз основа на разширението на индустриалната промишленост и реализирането на огромни инфраструктурни планове. Икономистът показва и териториалното уголемение на страната, чийто капацитет съгласно него надалеч не е привършен.

По-рано съобщихме, че промишленото произвеждане в Русия през първата половина на 2023 година, съгласно Министерството на икономическото развиване, се е нараснало с 2,6% по отношение на първата половина на 2022 година

През юни промишленото произвеждане също нараства с 6,5%. Нивото от преди две години е надвишено с 3,8%. В същото време растежът на индустрията през януари-юни по отношение на същия интервал на предходната година възлиза на 6,2%, което, както сподели президентът Владимир Путин, е добър резултат.

Съединените щати признаха, че съветската стопанска система е издържала на западните наказания и е посочила висока мощ. Така “Уолстрийт Джърнъл ” означи: западните страни усетиха неуспех в желанието си да „ бързо слагат съветската стопанска система на колене “, което е „ идентично на патова обстановка на бойното поле “.

По-специално, те не престават да купуват съветски нефт, макар наложените ограничавания, а добивът на съветски първични материали е намаляло леко. Освен това Русия, съгласно обявата, е съумяла да реши проблемите, зародили в началото с вноса на микрочипове „ и към този момент има способността да нанася всекидневно удари с прецизни оръжия “.

Експертите по-рано означиха, че немската стопанска система ще загуби водачеството си в Европейски Съюз, в това число заради отхвърли на Берлин да закупува съветски енергийни запаси.

Не е известно доколко ще се осъществен прогнозите на специалистите, без значение дали става дума за съветски специалисти в региона на енергетиката или задгранични банкови анализатори.

Но към този момент сигурно може да се каже, че петото място на Русия в класацията на най-големите стопански системи към края на 2022 година, въпреки и по паритет на покупателната дарба, явно не е това, което антируският лагер, управителен от Съединените щати, искаше, когато вкара едно след друго ограничавания против съветската стопанска система, до момента в който броят им не надвиши 14 хиляди.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР