Светкавиците са навсякъде Светкавиците удрят повече от осем милиона пъти

...
Светкавиците са навсякъде Светкавиците удрят повече от осем милиона пъти
Коментари Харесай

20 неща, които не знаехте за гръмотевиците

Светкавиците са на всички места
Светкавиците удрят повече от осем милиона пъти дневно по целия свят. Това е към 93 пъти в секунда.
По-гореща е от слънцето
Колко гореща е мълнията? Около 50 000 ° F - пет пъти по-гореща от повърхността на слънцето.
Вярвайте или не, интервалът след мощна стихия нормално е най-опасен
Тогава има паднали дървета, скъсани електропроводи, наводнения, парчета, счупени стъкла и остри предмети на всички места. И защото светофарите не работят и хората са в суматоха, се стига и до произшествия.
Да, в действителност може да валят жаби, риба и други странни неща
Това е рядко метеорологично събитие, само че учените настояват, че мощните ветрове от торнадо или стихия могат да бъдат задоволително мощни, с цел да вдигнат животни и предмети високо във въздуха. В един дребен австралийски град е имало стотици риби, падащи от небето през 2010 година
Не е добра концепция да взимате душ по време на гръмотевична стихия
Ако светкавицата удари къщата ви, тя може да мине през водопроводната мрежа и да удари всеки, който е в контакт с водата. Има случаи на хора, ударени от гръм, до момента в който се къпят, мият съдове или перат.
Не стойте под дървени структури
" Подслонът " в парка, голф игрище или басейн може да ви защищити от слънце и дъжд, само че при гръмотевична стихия може да бъде гибелен капан. Освен в случай че не е особено построен заслон със отбрана за мълниезащита (повечето не са), стоенето под дървена структура фактически усилва възможностите ви да бъдете ударени от гръмотевица.
Светкавицата може да провокира доста дъжд
Според премерване, тропическата стихия Клаудет е довела до рухването на 110 см дъжд за 24 часа - най-голямото количество дъжд, записано в миналото за ден. Това се случва в Алвин, Тексас, през юли 1979 година
Можете да бъдете ударени от гръмотевица, даже когато не вали
Около 10% от ударите от гръмотевица се случват, даже и да не вали.
През 80-те години аероплан на НАСА прелетява през 1 496 гръмотевични стихии
Той е ударен от мълния повече от 700 пъти. Това е част от напъните за възстановяване на стандартите за отбрана от мълнии в авиацията и тя работи. Днес търговски аероплан бива ударен от светкавици към един път годишно, нормално без последици.
Дръжте краката си събрани
Ако в миналото сте застигнати от стихия и няма безвредно място да се подслоните, стойте на едно място със събрани крайници. Клекнете долу и изчакайте бурята да премине.

Балоните оказват помощ да се предскаже времето
Всеки ден, два пъти на ден от близо 900 места по света по едно и също време се пускат великански балони, които мерят надземните данни за времето, като температура, мокрота и скорост напразно, и дават жизненоважна информация, която метеоролозите употребяват, с цел да създадат прогнози и да предсказват стихии.
Дори и най-хубавата отбрана може да скапе уредите ви, в случай че светкавицата удари непосредствено къщата
Електрониката през днешния ден е по-уязвима от преди, тъй че не е нужно доста, с цел да се повреди. Единственият метод да бъдете сигурни, че уредите ви са предпазени, е да ги изключите от мрежата, преди бурята да удари.
Тя може да удари два пъти
Светкавицата може да удари едно и също място два пъти - и постоянно го прави, изключително предмети, които са високи, остри и изолирани. Емпайър Стейт Билдинг, да вземем за пример, бива ударен съвсем 100 пъти годишно.
Не е нужно да има дъжд
Можете да бъдете ударени от светкавици, даже когато не вали. Около 10 до 12 % от ударите от гръмотевица стават тук-там, където няма дъжд.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР