Светият Синод излезе с официално съобщение за кончината на Негово

...
Светият Синод излезе с официално съобщение за кончината на Негово
Коментари Харесай

Светият Синод: Вечна и блажена да е паметта на митрополит Йоаникий

Светият Синод излезе с публично известие за кончината на Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий. Той си отиде тази заран след дълготрайно боледуване.

В идващите дни Синодът ще се събере на изключително съвещание, на което ще дефинира деня и часа на опелото и погребението на новопреставления митрополит и ще дефинира наместник на овдовелия епархийски трон.

" Бог да го елементарни! Вечна и блажена да бъде паметта му! ", се споделя в скръбната новина.

Светското име на митрополит Йоаникий е Иван Георгиев Неделчев. Роден е на 02.03.1939 година в с. Пет могили, Сливенско.

След довеждане докрай на главното си обучение, през есента на 1953 година е признат за възпитаник в Софийската духовна семинария, курса на която приключва през 1958 година

От 1960 година е студент в Духовната академия " Св. Климент Охридски " в София, която приключва през 1964 година По време на своето следване там, на 01.04.1961 година, в мъглижкия манастир " Св. Николай " е постриган в монашество с името Йоаникий от Старозагорския митрополит Климент под духовното старчество на архимандрит Герасим (покъсно Браницки епископ). Същата година в храма " Успение Богородично " в Пазарджик е ръкоположен в йеродяконски чин от Главиницкия свещеник Стефан викарий на Пловдивския митрополит (покъсно Великотърновски митрополит).

На 17.03.1963 година в параклиса на Духовната академия " Св. Климент Охридски " в гр. София е ръкоположен за йеромонах от тогавашния ректор Макариополски свещеник Николай.

От 14.10.1964 година до 1966 година йеромонах Йоаникий е на богословска специализация в Московската духовна академия. След завръщането си в България, от 01.08.1966 година е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. По време на това негово служение на 24.11.1968 година, по решение на Св. Синод в сливенския катедрален храм " Св. Димитър " е възведен в архимандритско достолепие от Сливенския митрополит Никодим.

От края на 1968 година архимандрит Йоаникий е протосингел на Старозагорската митрополия.

От 14.10.1970 година до 10.12.1971 година той е на научна специализация в Старокатолическия богословски факултет в гр. Берн, Швейцария.

От края на м. декември 1971 година наново е протосингел на Сливенската митрополия, която служба заема до м. април 1975 година Като подобен на 20.04.1975 година в Патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " е хиротонисан в епископски ранг с купата " Велички " и е назначен за викарий на Сливенския митрополит Никодим, който пост заема до края на м. януари 1980 година

През 1980 година е определен и канонически одобрен за Сливенски митрополит.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР