Светият синод избра единодушно Врачанския митрополит Григорий за постоянен наместник-председател

...
Светият синод избра единодушно Врачанския митрополит Григорий за постоянен наместник-председател
Коментари Харесай

Врачанският митрополит оглави синода и ще организира избора на нов патриарх

Светият синод избра единомислещо Врачанския митрополит Григорий за непрекъснат наместник-председател след гибелта на патриарх Неофит. Веднага след нея за краткотраен ръководител бе определен Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. След решението митрополит Григорий ще управлява и Софийската митрополия до избора на нов патриарх и Софийски митрополит.

Григорий е някогашен свещеник на Троянския манастир в интервала 2011-2014 година Веднага по-късно е назначен за викарий на патриарх Неофит. През март 2017 година е определен за Врачански митрополит след гибелта на митрополит Калиник.

До 4 месеца след гибелта на патриарх Неофит, умрял на 13 март, митрополит Григорий би трябвало да насрочи и организира изборите за нов патриарх.

Седмица преди избора за патриарх Синодът би трябвало да излъчи с скрито гласоподаване и болшинство от две трети трима митрополити от състава си, които ще са претенденти за патриаршеския престол. Уставът на Българската православна черква има четири условия към главата на Българската православна черква. Патриархът, който е и Софийски митрополит, би трябвало:
да е епархийски митрополит;да е не по-млад от 50 години;да е управлявал епархия като епископ най-малко 5 години; " да се отличава с верни мисли върху православната религия и с тъкмо съблюдаване на църковния ред ".
 
Трима от членовете на Синода не са навършили 50 години. Това са Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Старозагорският митрополит Киприан и Неврокопският митрополит Серафим. Доростолският митрополит Яков пък не извършва изискването да е управлявал епархия най-малко 5 години.

Вчера пловдивският митрополит Николай съобщи, че не желае да взе участие в избора, само че сходен отказ уставът на Светия синод не планува.

Все още не е известно какъв брой митрополити ще вземат участие в избора на нов патриарх, защото Сливенската епархия е без митрополит след гибелта на Йоаникий през януари. Преди дни представителят на синода митрополит Киприан съобщи, че първо ще бъде определен Сливенски митрополит, а по-късно патриарх, само че публично решение по въпроса към момента няма.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР