Светилниците ни трябва да стоят винаги запалени, така щото всеки

...
Светилниците ни трябва да стоят винаги запалени, така щото всеки
Коментари Харесай

Патриарх Неофит с обръщение по повод началото на Богородичния пост

„ Светилниците ни би трябвало да стоят постоянно запалени, по този начин щото всеки от нас да бъде когато и да е подготвен за среща с Господа – по този начин, както подготвена е била и Пречистата Дева Богородица в деня на своето славно Успение “. Това споделя Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в обръщението си във връзка началото на Богородичния пост, оповестяват от Българската патриаршия.
„ Всяка богослужебна година постният интервал, предхождащ празника на славното Успение на нашата небесна Майка и Всецарица, и всеки път Дева Богородица, е плодородна опция да оставим настрани грижата за земното и суетата на този свят, дружно с всичките му паники и безпокойства ", гласи част от обръщението на патриарх Неофит.
Той отбелязва, че с молитва и изпитване на себе си и съвестта си хората би трябвало да се вслушаме в гласа на сърцето, което е тайнствен център на човешката персона и наш най-верен ориентир в мислите и дейностите ни. ``Да погледнем в дълбочина и сами да си дадем отговор на най-важния за всеки християнин въпрос – подхожда ли животът ни на нашата религия -  така, както земният живот на Божията майка е бил съгласно Божията воля``, посочва патриарх Неофит.  
По думите му животът на християнина е път и героизъм – път към светлината и истината, донесени в този свят с Въплъщението на Божия Син, и героизъм на смирението и въздържанието от всичко, което слага под подозрение смисъла на живота ни и ни отклонява от задачата на нашето битие. Патриарх Неофит отбелязва, че всеки от нас е предназначен да живее земния си живот по този начин, както е направила това Пресвета Богородица – в непорочност и святост, в естетика с Божията воля и блян към съвършенство.
Своя мир и постоянно избавление! Лек и избавителен пост! “, каза още патриархът в обръщението си. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР