Свети Стефан е първият великомъченик на християнската вяраНа днешния ден

...
Свети Стефан е първият великомъченик на християнската вяраНа днешния ден
Коментари Харесай

Стефанов ден е. Защо жените не мият косите си?

Свети Стефан е първият великомъченик на християнската религия На днешния ден честват близо 50 имена, годината се затваря
Православната черква празнува на 27 декември, третия ден от Рождество Христово, паметта на свети Стефан, считан за един от първите мъченици на християнската религия и един от седемте възпитаници на Исус Христос, определени след възкресението му.

На днешния ден честват близо 50 храбни имена, свързани с вярата: Венчо, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Стан, Стана, Стане, Станимир, Станимира, Станислав, Станислава, Станчо, Стефан, Стефана, Стефанка, Стефания, Стефи, Стефка, Стефко, Стефчо, Стоил, Стоила, Стоилка, Стоимен, Стоичко, Стойо, Стоян, Стояна, Стоянка, Таня, Теки, Теньо, Фани, Цако, Цанка, Цанко, Цано, Цанчо, Цоко, Цона, Цонко, Цоньо, Шон, Шона.

Житието на първомъченика споделя, че юдеите, обезпокоени от възходящият брой вярващи, оклеветили Стефан, че ругатни Бога и по този метод го осъдили. В Йосафатова котловина разярена навалица го пребила до гибел с камъни, само че макар ужасното дело, малко преди да съобщи Богу дух, Стефан се помолил: " Господи, не им зачитай този грях ".

През V в. част от мощите му са открити посредством привидение, което получил един духовник, и сложени в Сионския храм в Йерусалим.

Смята се, че денят на светията е последния християнски празник, а дедите ни вярвали, че с този ден се затваря и кръгът на остарялата година. По традиция младото семейство отива на посетители на кумовете, кръстниците или родителите си, а на трапезата се хапват месни ястия. Приготвя се свинско с кисело зеле или баница с месо.

От Стефановден до Йордановден се съблюдават обичаите, присъщи за Мръсните дни - дамите не трябва да метат, да мият косите си или да перат, не се вършат венчавки, кръщенета, опела.

На места в Средна и Северна България вместо на 31 декември точно на Стефановден се спазвал обичаят ладуване. При него всички моми за женене вършат китки и привързват към тях пръстен или различен персонален предмет, след това го топват в менче цялостно с мълчана вода, което се покрива с алено покривало. На другия ден мома, облечена като младоженка, вади едно по едно китките и до момента в който другите пеят заклинателни песни (ладанки), предвещавала кой за какъв момък ще се омъжи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР