Свети Григорий живял през III век в малоазийския град Неокесария

...
Свети Григорий живял през III век в малоазийския град Неокесария
Коментари Харесай

Какъв празник честваме днес?

Свети Григорий живял през III век в малоазийския град Неокесария (днес Никсар в Северна Турция). Роден в езическо семейство с името Теодор, след главното обучение родителите му го изпратили да учи право в град Берит (днес Бейрут в Ливан). Но по пътя си минал през град Кесария и там чул проповедите на Ориген от Александрия, остроумен интерпретатор на Свещеното Писание. Бил запленен от знанията и красноречието на александрийския академик, по тази причина се отказал да иде в Берит и станал възпитаник на Ориген. Покръстил се и взел името Григорий.

След това отишъл в Александрия при Ориген и получил чудесно богословско обучение. Върнал се в Неокесария и изначало се подвизавал в пусто място, само че с времето локалните християни оценили качествата му и поискали той да им стане свещеник. От примирение Григорий дълго не се съгласявал, само че най-после отстъпил пред настояването на народа и бил ръкоположен за свещеник на Неокесария, където имало единствено 17 християни.

С усърдна учителна работа и с персонален образец на преклонен и безрезервен овчар светителят съумял да притегли към вярата в Христос съвсем всички поданици на града. Когато се упокоил в края на 270 година в града му останали единствено 17 езичници. Свети Григорий бил свят по живот, въздържан в езика си и сдържан в дейностите си. Затова Бог го удостоил с дара на чудотворството.

По време на всеобщото гонение на християните при император Деций (средата на III век) светият свещеник предложил на вярващите да не се излагат излишно на преследвания, мъчения и гибел, а да се отдръпват в пусти места, с цел да не бъдат хванати.

Сам той се скрил в планината, до момента в който премине гонението. Свети Григорий вземал ефективно присъединяване във всички каузи на Църквата, поучавал устно и документално, взел участие в съборите срещу лъжеучителите.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР