Светът за малко избегна радиационна катастрофа, след като последната захранваща

...
Светът за малко избегна радиационна катастрофа, след като последната захранваща
Коментари Харесай

Зеленски: Светът се размина с ядрена катастрофа

Светът за малко избегна радиационна злополука, откакто последната захранваща линия, доставяща електричество за превзетата от Русия Запорожка АЕЦ, е била възобновена. Това разгласи украинският президент Володимир Зеленски, представен от Ройтерс.

Международната организация за атомна сила (МААЕ) и други международни органи би трябвало да работят доста по-бързо, с цел да принудят съветските военни да изоставен територията на Запорожката АЕЦ, уточни Зеленски.

" Всяка минута, през която съветските военни остават в атомната електроцентрала, има риск от световна радиационна злополука ", сподели той в свое видеосъобщение.

Зеленски уточни обстрел от съветските сили като причина за разпалването на пожари, довели до изключването от мрежата на най-голямата АЕЦ в Европа. И добави, че аварийни дизелови генератори са обезпечили електроподаването и са избавили централата, добави Българска телеграфна агенция.

" Ако нашите чиновници в централата не бяха реагирали след спирането, тогава ние към този момент щяхме да сме принудени да се оправяме с поледиците от радиационна повреда ", съобщи Зеленски в своето вечерно видеообръщение. " Русия сложи Украйна и всички европейци в обстановка на една стъпка от радиационна повреда " добави той.

Украинският президент сподели, че чиновници на МААЕ би трябвало да получат достъп до електроцентралата до дни " преди окупаторите да докарат обстановката оттатък точката, от която няма връщане обратно ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР