Светът трябва да намали емисиите си от загряващите планетата парникови

...
Светът трябва да намали емисиите си от загряващите планетата парникови
Коментари Харесай

ООН: Намаляваме емисиите на CO2 със 7,6% годишно до 2030 г. или очакваме катаклизми

Светът би трябвало да понижи излъчванията си от загряващите планетата парникови газове със 7,6% на година до 2030 година или ще пропусне шанса да предотврати опустошителните промени в климата, съобщи Организацията на обединените народи през днешния ден.

В своя годишен отчет за положението на излъчванията и следствията от тях, в Програмата на Организация на обединените нации за околната среда се твърди, че всичко, което е друго от фрапантно и неотложно понижаване на потреблението на изкопаеми горива в международен мащаб, би сложило света отвън рамките на Парижката договореност за температурата от 1,5 градуса по Целзий.

Понастоящем въглеродните излъчвания нарастват с всяка минала година, само че отчетът предизвестява, че няма „ признаци “ на пик на излъчванията през идващите няколко години.

Суровата действителност е, че през последното десетилетие излъчванията се покачват приблизително с 1,5% годишно, достигайки рекордните 55,3 милиарда тона CO2 или еквивалентни парникови газове през 2018 година – три години откакто 195 страни подписаха Парижкия контракт за изменение на климата.

Световната метеорологична организация заяви в понеделник, че концентрациите на атмосферни парникови газове са достигнали връх за всички времена през 2018 година

По лични думи оценката на Организация на обединените нации е „ мрачна “, цитира Агенция Франс Прес.

Въпреки че настояваше, че задачата 1,5-C към момента е постижима, организацията призна, че това ще изисква невиждано и координирано разбъркване на пластовете на световната стопанска система, която към момента се подхранва извънредно доста от растежа, захранван с нефт и газ.

Въпреки че препоръките се разграничават в другите страни, тематиката е ясна: последователно унищожаване изцяло на въглищата, доста понижаване на нефта и газа и уверено прекосяване към възобновима сила.

Нациите от Г-20 бяха посочени като изоставащи: макар че те създават към 78% от всички излъчвания, единствено 15 богати страни обрисуваха проекти за постигане на нулеви излъчвания.

Миналата година Междуправителственият комитет по изменението на климата – водещият международен теоретичен орган по въпроса, издаде строго предизвестие, че излизането оттатък 1,5 градуса ще усили честотата и интензивността на топлинните талази, супербурите и всеобщите наводнения.

С едвам 1 градус стопляне до момента, прогнозите са, че 2019 година е втората най-гореща в човешката история – година, помрачена от смъртоносни пожари и циклони, които стават по-чести, колкото повече температурите се повишават.

Но макар нуждата от незабавни дейности, самата Организация на обединените нации призна през днешния ден, че “няма симптом за пик на излъчвания на парникови газове през идващите няколко години ”.

Този преломен миг трябваше да настъпи преди години, съобщи Алден Майер, шеф на политиката в Съюза на заинтригуваните учени.

“Не ни свършва времето – ние към този момент сме отвън него ”, сподели той за Агенция Франс Прес.

В отчета се споделя, че излъчванията ще би трябвало да спаднат с 55% до 2030 година, с цел да останем на 1,5 градуса – невиждан спад в миг на резистентен световен напредък.

Джон Фъргюсън, шеф разбори в „ The Economist Intelligence Unity “, съобщи, че е черноглед, че страните могат да подхващат понижаване на излъчванията в нужното време.

“Има проблем с излъчванията, само че има и разликата сред изразителност и деяние и тази разлика изяснява моя скептицизъм, че няма да реализираме ограничаване до 1,5 градуса ”, сподели той. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР