Светът става все по-малък и достъпен. Информацията прелита между континентите.

...
Светът става все по-малък и достъпен. Информацията прелита между континентите.
Коментари Харесай

XIV Евразийски икономически форум Верона-Италия 28-29 октомври 2021

Светът става все по-малък и наличен. Информацията прелита сред континентите. Въпреки рецесиите, които атакуват човечеството една след друга, всички страни се стремят да поддържат живи контактите между тях.

Фондът „ Росконгрес ” е един от доста дейните основатели в организирането на общо планетарни  разисквания на разнообразни проблеми в най-разнообразни формати.

На 28 и 29 октомври в град Верона, Италия се организира XIV Евразийски стопански конгрес. Той е резултат от съдействието с Асоциацията „ Да опознаем Евразия ”. 

Основна тематика на форума ще бъде разискването на плана „ Голямото евразийско партньорство ”, който беше препоръчан от Владимир Путин пред 2015 година, чиято основна концепция беше, че същинско потребно съдействие, сплотяващо ползите на голямото пространство на Евразия биха били стъпки потребни за стопанските системи на страните, живеещи на този континент. Путин предлага поредни дейности като основаване на мрежа от зони за свободна търговия, търговско-икономически алианси сред разнообразни райони и общи инеграционни планове засягащи цялото пространство сред Тихи и Атлантически океан. Глобалната концепция на този величествен план е „ Евразия на път към нов геополитически и социално-икономически ред. Преход към стопанска система от нов тип, ориентирана към Човека ”.

Добре знае се, че Евразия е най-обширната част от сушата на нашата планета.Тя заема повече от една трета от общата повърхност. Всеизвестен факте, че това е най-гъсто популации континент – в Евразия живее повече от све трети от човечеството. Тук са съсредоточени големи ресурси от естествени благосъстояния – петрол, газ, пресна вода, плодородни земи. Народите на Евразия имат с какво да се гордеят, защото точно те са основателите на най-древните цивилизации на Земята, съумели са да усвоят както горещите пустини, по този начин и ледените тундри ситуирани на нейните  обширни територии. Те са построили големи градове и забележителни архитектурни монументи. Борейки се с тежки климатични и релефни проблеми са построили железопътни и сухопътни мрежи. Създали са скъпи мостри на общочовешката просвета във всички нейни области.

Би било изцяло естествено в случай че респектиращото с размерите си пространство на Евразия се сплоти в обща система, в която другите географски съставни елементи биха  се допълвали един различен. Тази концепция е толкоз добра, че звучи съвсем фантастично.

На процедура това би означавало комерсиалните мита и визовите ограничавания, които разделят и отчуждават другите страни да изчезнат в предишното. Вместо взаимни съмнения, минали обиди и остарели безкрайни разногласия да бъде осъзната и осмислена вредата от това, което е повлияло и на общата историческа орис на хората, живеещи тук.

От такова обединяване биха спечелили  народите от Евразийския континент, които ще могат да разширят хоризонтите си без боязън от предубеждения и опасения, като получат нови благоприятни условия за икономическо, обществено и духовно преуспяване.

Обективно видяно от сходни събития и умиротворяване ще завоюва целия свят, който ще получи един мощен локомотив за развиване, подготвен да изтегли след себе си и другите континенти, като по този начин ще бъдат решени голям брой световни проблеми на човечеството..

За страдание до момента в който Евразийският континент е разлъчен и той е разграничен на разнообразни по величина и въздействие фрагменти. Това е обвързвано и с сигурността на народите населяващи тези земи. Естествено разследване от това са разнообразни направления в политическата ориентировка на другите страни, в техните стопански системи, просвета и просвета. По тази причина не съществува обща евразийска еднаквост и опитите да бъде основана такава не наподобяват доста евентуални.

Важно е да се означи, че в другите елементи на Евразия към този момент се следят центростремителни трендове, които за в този момент се показват в икономическа интеграция на разнообразни групи страни..

Те са обективно нужни за обезпечаване на по-сигурно бъдеще, която дава по-голямата група от обединени страни. Тази логичност непрекъснато присъстваща в дейностите на дребни и огромни страни дава живот на концепцията за световното сливане и основаването на общ „ евразийски дом ” и дава доста храна за размисъл на специалистите и работи привлекателно на държавните управления и деловите среди.

Икономиката на България е мощно подвластна от растежа на експорта на създаваните от нея артикули и услуги. Обема на оборота на външната й търговия преди пандемията доближаваше 90% от Брутният вътрешен продукт. Външно-икономическите й връзки са разнородни.

Нейните основни търговски сътрудници са Германия, Турция, Сърбия, Русия, Съединени американски щати и Китай. Забелязва се, че доминират връзки със страни от Евразия, които са отвън Европейски Съюз.

Интересно  е сравнението на България с Виетнам, чиято стопанска система е също експортно подвластна като българската.

Виетнам е член ва блока АСЕАН от една страна и от друга взе участие в зоната за свободна търговия Евразийски стопански съюз – Виетнам. По този метод Виетнам се явява на процедура като „ врата ” за страните от северните и централните елементи на Евразия, чийто пазари са мощни растяши обслужвайки 625 милиона индивида, чийто съвкупен Брутният вътрешен продукт надвишава 2,55 трилиона $.

Без да стопира своето движение през 2019 година Виетнам подписа контракт за основаване на зона за свободна търговия с Европейския съюз, което допуска понижаване с 99% на митата. Това събитие би следвало да задейства потока от артикули по линията – ЕС- Виетнам, както и като цяло по линията  Европейски Съюз – АСЕАН.

По този метод властта във Виетнам оцени като извънредно важна  обстановката на евразийския континент за сполучливо осъществяване на дейната двустранна комерсиална активност.

Важни са такива критерии като логистика  - морски или железопътен транспорт, съществуване на подготвени или в развой на създаване транспортни коридори, цена на транспорта с отчитане на преминаваните митнически граници и така нататък

Необходимо е да се означи, че по отношение на рецесията с морските контейнерни транспорти, обвързвана с пандемията COVID-19, вече  се избира превозването на артикули с генезис Китай, Република Корея и Виетнам по посока на Европейския съюз.да се извършва  посредством железопътен или авто транспорт през територията на Евразийски стопански съюз – Русия, Казахстан, Беларус, което на собствен ред поддържа концепцията на Китай – тъй наречените „ Пояс и път ” обвързвана с иновационен модел за развиване на стопанската система му, опирайки се на историческия път на коприната.

Виетнамският метод блестящо илюстрира концепцията за интеграцията заложена в концепцията „ Голямото евразийско партньорство ”, която по-просто изразено може да се изрази с формулата АСЕАН+ Евразийски стопански съюз +«Пояс и Път»+ЕС+зони за свободна торговия в Евразия.

Тази година във Верона вземат участие членове на държавни управления, политически и публични дейци, ръководители на огромни компании и финансови институции, дипломати, специалисти, публицисти.

Фиксирани са тематиките:

«Стратегия в развиването и надежността на источниците на сила в рамките на световния екологически преход»;«Возможно ли е Голямото Евразийско партнерство от Атлантики до Тихого океана?»;«Природният газ и зелената икономика»;«Екологичен преход и работещата  икономика»;«Нови возможности на финансовата и банковсковата системи в условията на пандемията Ковид-19»;«Технологическите инновации и цифровия преход като мотори на стабилно социално-икономическо развития»;«Фармацевтичният бранш в условията на Ковид-19 прояви исключителна жизненост, ставайки един от моторите на икономическото развиване. Дълго ли това събитие ще се резервира?».
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР