Светът ще навлезе в строителен суперцикъл, прогнозират шефовете на някои

...
Коментари Харесай

Задава се бум в строителната индустрия

Светът ще навлезе в строителен " суперцикъл ", предвиждат шефовете на някои от най-големите компании за произвеждане на строителни материали. Финансови облекчения, целящи да подтикват започването на нови градежи, ще оказват помощ за задържането на високия ритъм на строителство в световен мащаб.

Ян Йениш, изпълнителен шеф на най-големия производител на цимент в света - Holcim, счита, че взривът ще се задържи в идващите няколко години поради упоритостта на развитите страни да модернизират инфраструктурата си. " Стимулите постепенно ще влязат в действие. Това ще е по този начин в идващите четири или пет години, което ме кара да мисля, че сме в суперцикъл за строене и материалите, които са нужни за това ", съобщи пред Financial Times той.

Фернандо Гонзалез, изпълнителен шеф на мексиканската Cemex, поддържа казаното от Йениш. " Допълнителните финансови тласъци като американския проект за основаване на работни места или зелената договорка на Европейски Съюз ще доведат до съществено потребление на цимент в края на 2022 година, както и по-късно ", споделя той.

Инфраструктурният пакет на американския президент Джо Байдън, които е оценен на към 1 трлн. $, също попада в тази група от планове. Европейският съюз разполага с 800 милиарда евро фонд за възобновяване, до момента в който Обединеното кралство е отделило 600 милиарда паунда за развиването на инфраструктра в идващите пет години.

Нобъл Франсис, финансов шеф на Асоциацията на производителите на строителни артикули, счита, че предстоящият растеж в бранша няма да приближи достигнатото при започване на века. Бумът при започване на XXI в. се дължеше на невъобразим интервал на стопански напредък в Китай, което няма по какъв начин да се повтори. " Това ще е суперцикъл, по-бавен от този при започване на века, само че за сметка на това ще продължи по-дълго време ", счита Франсис, представен от Financial Times.

Потенциална спънка би била покачването на цените на материалите, които са нужни за строителството. Възстановяването от рецесията от ковид към този момент подвигна цените в разнообразни стопански системи по света, като най-ярък е образецът на най-големия строителен търговец във Англия Travis Perkins, който качи цените на торба цимент с 15%. Недостиг на материали като дървесина и гипсокартон също са евентуални закани, като Holcim е продал всички налични до края на годината изолиращи плочи. Въпреки това секторът е в напредък, който се чака да продължи години наред.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР