Светът се въоръжава. Дивидентите от мира, на които се радвахме

...
Светът се въоръжава. Дивидентите от мира, на които се радвахме
Коментари Харесай

Уроците от войната в Украйна за бюджетите за отбрана на Запада

Светът се въоръжава. Дивидентите от мира, на които се радвахме след края на Студената война, както и отклоняването в други области на пари, предопределени за защита, са към края си. Нашите калкулации демонстрират, че световните разноски за защита може да се подвигат с 200-700 милиарда $ на година, или с 9-32%. Виновна за това е усложнената геополитика, изключително с съветската инвазия в Украйна и китайското дрънчене на оръжия по отношение на Тайван.

Светът се въоръжава. Дивидентите от мира, на които се радвахме след края на Студената война, както и отклоняването в други области на пари, предопределени за защита, са към края си. Нашите калкулации демонстрират, че световните разноски за защита може да се подвигат с 200-700 милиарда $ на година, или с 9-32%. Виновна за това е усложнената геополитика, изключително с съветската инвазия в Украйна и китайското дрънчене на оръжия по отношение на Тайван.

Съединени американски щати и Китай се надпреварват за военно превъзходство в Азия. Европейските страни срещат компликации с осъществяването на задачите на НАТО за разноски за защита в размер на 2% от Брутният вътрешен продукт. Полша се е прицелила в 4% и желае да удвои своите въоръжени сили. Отбранителният бюджет на Япония ще се повиши с най-малко две трети до 2027 година, което може да сложи страната на трето място по разноски в света. Австралия създава скъпи нуклеарни подводници с американците и британците.

За западните държавни управления обаче няма да им е елементарно намирането на още пари за оръжия. Те би трябвало да заплащат лихви върху задълженията си и да се оправят с фискален напън, който не съществуваше през 80-те години на предишния век - като да вземем за пример потребността от грижа за застаряващото население и битката с климатичните промени. Как да се реализира най-хубавата цена за отбранителните разноски през 20-те години на XXI век?
За западните държавни управления няма да бъде елементарно намирането на още пари за оръжия. Реклама
Войната в Украйна дава някои насоки. Първият приоритет за западните държавни управления е да презаредят изразходвания боеприпас и да подтикват фабриките за производството на снаряди и ракети. Войната изяжда огромни количества от мунициите. Украйна да вземем за пример изразходва жестоко по толкоз 155 мм артилерийски снаряди за месец, колкото Съединени американски щати могат да произведат за година. При възможна война с Китай поради Тайван американците могат да свършат жизненоважните противокорабни ракети до дни. Увеличаване на производството изисква сигурност за промишлеността под формата на многогодишни контракти, както и унищожаване на пречките в индустриалния развой.

След това държавните управления би трябвало да реформират договорите за доставки и да раздрусат комфортната конструкция на отбранителната промишленост. Западните оръжия са потвърдили своята стойност в Украйна, а войната се оказа " бойна лаборатория " за нови хрумвания . И въпреки всичко доставките не престават да са мудни и скъпи. Едни нови участници в процеса, изключително някои динамични софтуерни компании, могат да прекратят монопола на огромните реализатори. Правителствата би трябвало да приветстват притока на рисков капитал в пробните отбранителни стартъпи, както и да одобряват, че някои неуспехи са неизбежни.
Украйна изразходва жестоко по толкоз 155 мм артилерийски снаряди за месец, колкото Съединени американски щати могат да произведат за година Източник: Reuters
И най-после , западните страни би трябвало да основат нещо като обединен пазар за защита, който да насърчи мащаба и конкуренцията. Общите стандарти, които НАТО може да помогне да се дефинират, са част от всичко това. Украйна да вземем за пример е осведомена с всички несъответствия в западните оръжия поради смесените доставки, които получава като помощ. Само един образец - американските танкове вървят на бензин, европейските - на дизел.

Създаването на един интегриран пазар също по този начин значи старания да се понижи протекционизма. Европа загуби време поради френските опити да се изключат неевропейски компании от проектите на Европейски Съюз да се доставят 1 млн. артилерийски снаряда на Украйна за година. Дори могъщите Съединени американски щати могат да се възползват от по-голямото съдействие.Страната има един снабдител на ракетни мотори за огромна част от ракетите си и закупуването от съдружниците ще направи веригите за доставки по-устойчиви. В един неконтролируем свят демократичните демокрации би трябвало да решат по какъв начин да усилят своята сигурност макар другите належащи потребности на обществото. Най-добрият метод е да се обърнем към нововъведенията и праволинейно да следваме успеваемостта и мащаба.
Реклама
2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Президентските избори в Съединени американски щати следващата година може да имат отрицателен резултат върху помощта за Украйна 23 май 2023, 09:47 Ан Апълбаум: Много ще зависи от това какво ще реализиран украинците през лятото 16 май 2023, 14:30
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР