Светът се топи в рекордни жеги от няколко седмици. Учени

...
Светът се топи в рекордни жеги от няколко седмици. Учени
Коментари Харесай

Ел Ниньо, Цербер и Харон. Защо е толкова горещо

Светът се " топи " в рекордни жеги от няколко седмици. Учени намират отговора за какво е толкоз топло в няколко естествени феномени, които в композиция с резултата на световното стопляне, провокирано от човешката активност, водят до изключително високи температури. Кои са те? 

Рекорд след връх регистрират термометрите по света в последните седмици. Жегите са рискови и вървят с предизвестия от управляващите по какъв начин да се пазят хората. Световната метеорологична организация (СМО) споделя, че в Европа е регистрирана най-горещата седмица през юли до момента, а предходният месец е бил най-топлият юни, откогато се организират измерванията. Учени имат пояснение за какво е толкоз горещо.

През 2016 година едно от най-красивите естествени кътчета в света - Големият бариерен риф в Австралия, загуби една трета от цветовете си.

Тогава СМО регистрира най-горещата година до този миг, а за съществена причина се счита световният феномен Ел Ниньо. Той обхвана Земята в първата половина на годината.
 Снимка без дата, получена на 29 ноември 2016 година от Центъра за върхови достижения за проучване на кораловите рифове ARC, демонстрира корали, починали от избелването на част от Големия бариерен риф в Северен Куинсланд.
Днес, през 2023 година, учени предизвестяват за неговото завръщане, като съгласно данните той към този момент е тук.

Очаква се феноменът да продължи до края на годината и в композиция с редица други фактори да провокира нов връх на междинната температура в света. Свободна Европа събра най-важното за Ел Ниньо и другите основни аргументи за рекордните жеги това лято.
Рекордите
Рекордни температури това лято бяха регистрирани в разнообразни точки по света. В неделя в града Санбао в Синцзян-Уйгурския самостоятелен регион в Китай бяха регистрирани 52,2 градуса по Целзий съгласно държавния вестник " Синцзян дейли ", представен от Ройтерс. Това е най-високата стойност за страната, като тя надмина върха от 2015 година от 50,3 градуса, измерен в същия регион.
 Мъж разхлажда краката си във шадраван в центъра на Загреб на 17 юли 2023 година по време на горещата вълна в Хърватия, където температурите доближиха 40 градуса.
Силни покачвания на температурите бяха регистрирани също в Северна Америка , а в Южна Европа жегите доведоха до гибелта на един човек. Близо 40-годишен италианец е умрял, откакто е примрял, до момента в който боядисва линиите на пешеходните пътеки в град покрай Милано.

От няколко дни в Испания се регистрират температури, които доближават 45 градуса. Горещините към този момент засегнаха Турция, Гърция, Хърватия, Южна Франция, както и страните на Балканите , където температурите на моменти надвишават 40 градуса, в това число и в България.

Температурата на водата на повърхността на международния океан счупи годишния си връх през април и от този момент поддържа невиждано високи равнища.
Ел Ниньо и Ла Ниня
Една от главните аргументи за тазгодишните температури съгласно учени е Ел Ниньо - натурален световен климатичен феномен, който се появява на всеки две до седем години и продължава сред 9 и 12 месеца. Той се дължи на извънредно топли води в източната част на Тихия океан.

При естествени условия пасатите, които се движат по екваториалния Тихи океан, духат от изток на запад. Така по време на придвижването водата, която тези ветрове придвижват по повърхността, се затопля от слънчевата светлина и тази топлота се придвижва на запад. Повърхностните води в океана остават по-хладни на изток и по-топли на запад.

По време на Ел Ниньо въпросните пасати се забавят или обръщат посоката си в резултат на смяна във въздушното налягане. Тогава затоплените води се придвижват на изток към Америка.

Промяната в посоката на тези ветрове води до нарастване на температурата на морската повърхнина в източния Тихи океан, като нарастването би трябвало да е най-малко 0.5 градуса по Целзий по отношение на междинното за района, с цел да се счита, че се е появил Ел Ниньо, написа
 Мишел Жарро, общоприет секретар на Световната метеорологична организация (СМО), държи графика по време на представянето на петгодишния отчет за климата за интервала 2011-2015 година в европейската централа на Организация на обединените нации в Женева, Швейцария, в края на 2015 година Тогава Ел Ниньо към този момент е почнал, а Жарро предизвестява за идното повишение на междинната температура през 2016 година
Противоположното положение на Ел Ниньо - Ла Ниня, нормално трае сред една и три години, като се появява по-рядко. Двата феномена не всеки път се редуват. По време на Ла Ниня водната повърхнина в източния Тихи океан е по-хладка от нормално, а световните температури спадат.

Би Би Сиотбелязва, че макар световния затоплящ резултат на Ел Ниньо, районните резултати са разнородни и на някои места може да бъде както по-топло, по този начин и по-хладно от предстоящото.

Феноменът дължи името си на перуански риболовци, които го следят за пръв път през 1600 година и го кръщават с испанския еквивалент на " Младенеца " - " El Niño ", защото резултатите от него по крайбрежията на Южна Америка се демонстрират най-силно в интервала към Рождество Христово.
Цербер и Харон
Освен Ел Ниньо Европа към този момент беше наранена и от два антициклона, които доведоха до рекордни нараствания на температурите при започване на лятото.

Първият от тях беше Цербер, кръстен от италиански учени на едноименното триглаво куче от третия кръг на пъкъла в " Божествена комедия " на Данте Алигиери. Антициклонът потегли от Сахара, мина през Северна Африка и доближи до Средиземноморието.
 Момиче играе във шадраван в Прищина, Косово, по време на горещата вълна, 18 юли.
Преди дни в Южна Европа бяха регистрирани и последствия от антициклона Харон, кръстен на едноименния лодкар от гръцката митология, който прекарва мъртвите в подземното царство на Хадес. Очаква се резултатът на Харон да продължи до края на юли.

Двете феномени доведоха до температури над 48 градуса по Целзий в Южна Европа. Смята се, че резултатът на сходни талази се ускорява от съществуването на Ел Ниньо.
Климатичните промени
Освен неоспоримото влияние на естествените феномени, учени по света не престават да припомнят и за пагубния резултат на световното стопляне, породено от човешка активност.

" Тези горещи талази са освен по-чести, само че и по-горещи и по-дълги, в сравнение с биха били без световното стопляне ", споделя пред Би Би Си Фридерике Ото , климатолог в Института за климатични промени " Грантъм " в Лондон. По нейни думи колкото по-висока е световната температура, толкоз по-висок е рискът от горещи талази.

По-рано този месец английската национална метеорологична работа предизвести, че провокираното от индивида изменение на климата прави температурните върхове все по-вероятни.

В собствен отчет за въздействието на климатичните промени върху времето в Испания природозащитната организация " Грийнпийс " приканва за незабавно понижаване на излъчванията на парникови газове, които нагряват планетата. Това би могло да стане посредством увеличение на потреблението на възобновими енергийни източници и понижаване на зависимостта от изкопаеми горива, написа " Грийнпийс ", представена от.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР