Светът се стреми към равенство между половете, но се движи

...
Светът се стреми към равенство между половете, но се движи
Коментари Харесай

Едва 6 държави в света гарантират равни права на мъжете и жените

Светът се стреми към тъждество сред половете, само че се движи в тази посока с прекомерно мудни темпове, се споделя в отчет на Световната банка.
В момента единствено шест страни в света подсигуряват равни права на мъжете и дамите, което въпреки всичко е нарастване от нула преди десетилетие, когато Банката стартира да прави оценка страните по този аршин, напомня БГНЕС.
Белгия, Дания, Франция, Латвия, Люксембург и Швеция са единствените получили цялостната оценка от 100 в отчета „ Жените, бизнеса и закона 2019 година “ на Световната банка.
От трите страни, максимален прогрес през последните 10 години е отбелязала Франция с приемане на закон против домашното принуждение, въвеждане на престъпни санкции за полов тормоз на работното място и на платено майчинство.
В отчета на Световната банка България е сложена на 27-мо място с общ резултат 93.75/100 точки. Анализът се базира на няколко критерии: опция за навестяване на разнообразни места, започване на работа, възнаграждение, брак, деца, ръководство на бизнес и активи, приемане на пенсия. Един от въпросите, по които всяка страна е оценена е: „ Има ли законодателство против домашното принуждение? “.
Държавите в Близкия изток и Африка са със междинна оценка 47.37/100 точки, което значи, че в тези страни дамите се употребяват с по-малко от половината права, които имат мъжете.
Средната световна оценка е 74.71/100, което е нарастване с повече от 4.5 пункта спрямо данните от преди десетилетие. Въпреки това, Световната банка отбелязва, че във всяка една средностатистическа страна, дамите имат единствено ¾ от правата на мъжете.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР