... Светът се променя пред очите ни. Динамиката на геополитическия

...
... Светът се променя пред очите ни. Динамиката на геополитическия
Коментари Харесай

Геополитиката в речите на Ахмед Доган през годините

"... Светът се трансформира пред очите ни. Динамиката на геополитическия подтекст е ново предизвикателство пред отбраната на националните ползи, националната сигурност и националния суверенитет. На прага сме на дълготрайно опълчване на Глобализма с упованията на националните страни и на националните идентичности. Вероятно тази наклонност ще бъде съчетана с опити за възобновяване сферите на въздействие на някогашните империи и ще " завърши " едвам с преобразуването на ПОЛИТИЧЕСКИЯ НИ СВЯТ в законно многополюсен и, несъмнено, след намирането на следен баланс сред " старите " и " новите " велики сили. Травмиращо е, че не всеки път си даваме сметка за това " - безпощадно явен е Доган. При него няма клишета, няма лозунги, нито един път увереният европеец и евроатлантик обаче не загатва и не спекулира с понятието " евроатлантизъм ".

Връщаме се към една от най-старите му новогодишни речи пред актива на Движение за права и свободи, станали обществено притежание след обичайното събиране на партията в имението му в Бояна - произнесена на 17 декември 2015 година Прозвучават рецензии към Европейски Съюз, че тъпче на едно място и даже подозрение дали ще просъществува. В същото време Доган е този, който насочва предизвестие, че в изменящия се еднополюсен модел на света Русия ще се утвърждава, " в случай че е належащо, даже силово ". Прави го седем години преди да стартира войната в Украйна. Днес Доган продължава да предизвестява, че еднополюсният модел се трансформира и споделя с паника, че Европейски Съюз не е подготвен за това.

Почетният ръководител на националната конференция на Движение за права и свободи на 24 април 2016 година
Снимка: Булфото

" Тревожно е, че Европейският съюз и страните-членки първо, не знаят какво да вършат, второ, в случай че вършат нещо, го вършат напълно официално и трето - в случай че решат " да се освободят " от евроидеята и евростратегията за интеграция, не знаят по какъв начин да го създадат и какво следва от това.

Европейски Съюз сега няма дълбока мотивация за развиване. Дори, мисля, че няма мотивация и за запазването си. Всичко се прави инерциално. Европейски Съюз няма нужния за развиването си капиталов запас. Не са добре нещата и на ниво властови потенциал, с цел да се направи последваща крачка. Което значи официално битие, официално вложение във официална суперобщност. Създадена е политическа заблуда за Европейски Съюз, която ще бъде, дай Боже, в случай че не първият, то най-малко вторият индивид в планетарен мащаб. Но това не става. И в околните 10 години това няма да се случи. Бюджетът на Европейски Съюз (за интеграция) е към 120-130 млрд, а военният бюджет на Съединени американски щати е 600-650 милиарда... Тоест, съучастници сме в политическа игра с неразбираеми правила и аморфни цели.

Аз към този момент надълбоко се колебая, най-малко в някои връзки, не изцяло, несъмнено, дали ще има въобще Европейски съюз. До в този момент Европа не е посочила, че има дълбока вътрешна мотивация да трансформира Европейски Съюз в обединен общ индивид с геополитически мащаб. Например, има разнообразни спорове по света, във връзка с които европейската позиция се свежда до самооправдание, тъй като Европейски Съюз е джудже във военно-политическо отношение...

Но, уважаеми сътрудници, рецесията, която стартира преди 6-7 години, се задълбочава и то доста съществено, придобивайки доста странни форми към този момент отвън сферата на финансите и стопанската система. Според мен, рецесията мимикрира и се развива към политическа рецесия в планетарен мащаб. Защото тя поражда, задава и продуцира условия, които слагат под подозрение политическия ред в света.

Еднополюсният модел на света не може да остане в този си тип с безапелационната доминация на Съединени американски щати. Китай се развива доста съществено и нападателно. И, несъмнено, Русия. И това се случва на фона на пасивната политика на Европейски Съюз... Утвърждаването на Русия е необратим развой, който желая да наблюдавате. Русия ще направи всичко допустимо тази линия да продължи и, в случай че е належащо, даже силово. От тази позиция бихме задали въпроса за НАТО - съответна система за защита ли е? Аз единствено ви поучавам - не приемайте нещата инерциално, като блуждаещи политически клишета в нашия динамичен свят!

С други думи, международният ред с един геополитически полюс е на път да се преобразува доста съществено. Вероятно ще бъде многополюсен. Но в този подтекст Европейски Съюз е в положение " заспи " и се чуди какво да прави и къде да се закачи. Симптоматиката за политическа рецесия, стартира с рецесия на толерантността. Кризата на толерантността основава условия за пробуждане на разнообразни национализми ", предизвестява Доган.

Доган гласоподава на 2 октомври 2022 година
Снимка: BulFoto

Речта му е произнесена дни откакто в края на ноември 2015 турски изтребител Ф-16 смъкна съветски бомбардировач Су-24, участващ във военната намеса на Русия в Сирия, с ракета въздух - въздух до сирийско-турската граница. Тогавашният ръководител на Движение за права и свободи Лютви Местан изнесе тирада в Народното събрание, в която застана на страната на Турция и НАТО, и против Русия. Реакцията му предизвика рецензията на Ахмед Доган в новогодишната тирада. Именно тогава той се елементарни и с поста си. Порицанието на основателя на Движение за права и свободи обаче не беше в отбрана на едната или другата страна, а на българския интерес.

" В района, с изключение на Русия, Турция желае да откри новото си място в международния ред и това може да породи доста комплицирани взаимоотношения и рецесии в района на Балканите и Европа . Изобщо новото препозициониране в целия район е толкоз комплициран и потаен развой, че на този стадий мъчно могат да бъдат предвидими последствията. Само едно камъче може да обърне каруцата на стабилността в интернационален мащаб. Това е моето чувство. И когато приказваме за политическо време, за национално политическо време, ние би трябвало да си сверим часовниците с това общо геополитическо време, в случай че не напълно, най-малко с европейското политическо време. За страдание това европейско политическо време, най-малко на този стадий, съществено изостава...

Само си представете евентуалния спор сред Русия и Турция.

За мен беше гаф тази декларация, господин Местан. Пентагонът няма позиция, НАТО няма позиция. Освен това българинът е доста сензитивен на тази тематика. Тревожността му има силата на исторически архетип. Ами в случай че пламне пожар, какво вършим?! Какво вършим, в случай че пламне пожар, господа... Ние сме в периметъра на евентуални военни дейности... Или мислите, че това не е допустимо?! Аз не желая България да се трансформира в жертва, не искам нашия електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Не желая! Всякакви други хрумвания слагат под подозрение сигурността на живота, политическия смисъл на Движение за права и свободи. Ако това не го осъзнаваме, значи не сме в час. Едно наше непремерено деяние може да породи такива последействия, за които след това да се чудим - но по този начин е било, но някой не ни е схванал, не ни е доразбрал и по този начин, нататък..... ", гневи се Доган.

И още от знаковото му слово от декември 2015: " Балканите са мозайка от етнорелигиозни малцинства, господа. Много пъти сме говорили за това. При една такава обстановка всеки се стреми да потърси пета или шеста колона. Ако желаете да играете тази игра - това е политическо злополучие. Аз не желая да бъда нито пета, нито шеста колона. Моята философия е в България и в района да има сигурност, и то без значение от външните условия. Много значимо! Но по тази причина би трябвало да се прави политика на салда във всеки съответен миг и всеки съответен политически акт да е обвързван с този подтекст ", предлага създателят на Движение за права и свободи.

Отново отвращение Турция да се меси в нашите вътрешни каузи и да употребява Движение за права и свободи за трансмисия показва и в словото си на 21 декември 2017 година , когато към този момент Местан е отхвърлен към този момент от цяла година след бягството му в турското посолство. " Външното акуширане на аналогични процеси на делене и сливане не е здравословно за нашите гласоподаватели. Въпреки това, ние сме доброжелателни, даже сме длъжни да продуцираме добросъседски връзки с Република Турция и да й помогнем в разговора й с Европейски Съюз. Разбира се, съгласно нашите скромни благоприятни условия ", споделя тогава почетният ръководител.

В политическото си обръщение за 2017, произнесено на 16 март , Доган още веднъж предизвестява за трансформации и разлюляване в световен мащаб.

" Външният свят, от който сме част и ние, е динамичен и неустойчив. Свидетели сме на геополитическо разбъркване на обичайни пластове на властовата система в планетарен мащаб. Това положение на световното политическо време основава възприятие на неустановеност и тревога.

Развитието на публичното схващане и съзнание, и в частност на националното съзнание, не беше проектирано върху динамичността на националните ползи. Опцията на визията за бъдещето на България имаше за небосвод включването ни в НАТО и в Европейски Съюз. Разбира се, това беше вярната тактика и тя беше осъществена. Но свръхочакванията за полагаема успеваемост се отразиха отрицателно върху ценностния пиедестал и дейностния претекст на Националното Самосъзнание.

В ежедневна консумация понятийното фразеология " Национално Самосъзнание " е нереално факсимиле, употребявано най-вече за комерсиални политически цели на част от елита на страната... Европейските и районните национализми се основават на пикови обстановки в Историята, т.е. в предишното, и са кодирани за допомпване на архетипната памет за напредък, или на контузии от историческо намаляване, или проваляне.

И едното и другото водят до разделяне, опълчване и търсене на исторически реванш, изключително на Балканите. В Европейски Съюз мъчно може да се откри обособена или значима територия, която да не е " някогашна " на близки или на по-далечни съседи. За Балканите да не приказваме...

Тогава защо става въпрос? За правото на първия, или за правото на последния? Или за правото на краткотрайно обитавал на избрана територия, съгласно политическите катаклизми, или на капризите на историческото време? Ако това изчанчено схващане се трансформира във водещ политически принцип за възобновяване на " някогашните владения ", сигурно международният ред отива към цялостен разпад.

Дава явен знак, че Турция не може да има искания към нас и територията ни, както и към Движение за права и свободи.

Българската държавност стартира от хан Аспарух. А правото на последния е модерната българска страна, член на Европейски Съюз. Аз съм жител на тази страна и изборът ми е безапелационен, тъй като е надълбоко стимулиран. И всеки опит за наставление, или за рекламация към моята страна - като " някогашна територия ", визира моето национално съзнание и визията ми за бъдещето. Никой не може да си припише права за сходно мислене и държание!!! ", акцентира балканецът и европеецът Ахмед Доган.

Не скрива, че изповядва убеждението за " сплотяващ национализъм " и приключва словото си с тавтология на думите на Левски. " Съзнавайки, че времето е в Нас, дано да покажем на света, че и Ние сме във Времето! " - за следващ път зов да не изоставаме от измененията в света.

Доган на партийния конгрес на Движение за права и свободи през 2016 година
Снимка: Булфото

Мигрантите и натискът към Европа са есенцията в новогодишното му слово към актива на Движение за права и свободи на 20 декември 2018 г . Тема, която през днешния ден още веднъж е сензитивна. Още тогава дефинира обстановката като тупик.

" Мигрантската вълна към Европейския съюз сложи на сериозно тестване базовите полезности на европейската културна и мисловна история : разумност, независимост, отговорност, приемливост, непоклатимост, сигурност, взаимност и обществена отговорност. Тези основополагащи полезности обаче фундират и идеологиите на либерализма, консерватизма и на обществената концепция. Затова се подхвана и остарелия шлагер за " края на идеологията ", която да бъде сменена с ефикасна имиджология...

Мигрантите провокираха срив на мултикултурността и рецесия на толерантността. Стана ясно, че прагът на " търпимостта и толерантността " пада внезапно, в случай че несъмнено политическо събитие нарушава комфорта на " гостоприемника ". Последствията от тази обстановка са генериране на неодобрение и негативизъм към разликата и другостта. За да " бъде в час " с настоящото обществено пространство Политиката се трансформира в ситуативна игра за търсене краткотрайни салда за потушаване на общественото неодобрение и напрежение. Това е обща политическа действителност в Европейски Съюз.

От аналитична позиция, сякаш е явно, че Европейски Съюз търси изхода от тази тупикова обстановка в предпоставянето на гъвкавата разумност за правене на разнообразни политики. Но " връщането " към политическия Разум, като пиедестал на европейската модерност, значи нужда от обща визия за света плюс продуциране на общоприемлив ред, в това число и на международен ред. А подготвен ли е Европейски Съюз за сходен ангажимент към себе си и към света? От позиция на този обновен портал на усещането през последните 5-6 години се вижда наклонност за промяна на визията и модела за развиване на света:

- от отворен свят и преобладаващо положителен за мир , добросъседство, разцвет, качество на живот, права и свободи на индивида, поощряване на интеграционните процеси,

- към затворен свят, битка за превъзходство, проява на нови военни технологии , превъоръжаване, териториални искания, превръщането на ембаргото в геополитически инструмент за напън, рецесия на толерантността.

Светът става все по-неопределен и непредвидим с явно увеличение на рисковите полета и санитарните зони в планетарен мащаб ", предсказва философът, станал партиен водач по силата на събитията.

8 август 2020 година - Доган беседва с протестиращи от Демократична България на Росенец
Снимка: Булфото

В новогодишното слово от 19 декември 2019  г. вътрешната политика и представянето на Движение за права и свободи в локалните избори, разсъжденията върху национализма изместват геополитиката, само че Доган няма да е Доган, в случай че не направи бързи препратки с външния свят. Говори за рецесията на демокрацията и какви очистителни или други процеси провокира тя при нужното струпване. Все отново не крие отрицателната си оценка за излизането на Англия от Европейски Съюз, още веднъж угрижен за бъдещето на съюза.

" Когато приказваме за цикличност във включването на защитната система на демокрацията, не би трябвало да се фокусираме единствено върху политическите действителности в България, даже не трябва да се възприема напълно като европейско събитие. Характерен политически синдром на цикличността е появяването на политическия терен на непредвиден, " некомпетентен ", нехарактерен с харизматичен профил политически индивид. Така се получи в Съединени американски щати с президента Тръмп.

Цикличността допуска, че е време за смяна на парадигмата на властовата система, от време на време полюсно, съгласно историческите обичаи на властовата система, манталитета на гражданското общество и " градуса " на интернационалната среда. Европа има най-богат опит в коригирането или преобразуването на полюсите на властовата система, уместно дозирани с леви, десни и центриски хрумвания . Последният свеж образец е Брекзит, който слага на тестване самата концепция за обединена Европа. ", споделя Доган.

Почетният ръководител отива в секцията, с цел да гласоподава на парламентарните избори през 2022 година
Снимка: Булфото

На рождения си ден на 29 март 2018 година, по време на тържеството той държи тирада пред управлението на Движение за права и свободи, актива и гостите. Разсъждава за ориста, пътя и кармата, и прави констатацията, че сме изправени " пред дълбока рецесия за Субекти и субектности в обществото и историята ". Доган още веднъж насочва предизвестието, че светът става " все по-сложен, доста неустановен и непредвидим, доста рисков и рисков ".

И не удържа пред изкушението да разсъждава за геополитика. Две страни са във фокуса му - Русия и Китай.

" Актуалната евроатлантическа настройка за отношението към Русия на мен не ми подхожда. Не споделям и това, което направи Русия във връзка с Крим, само че не споделям и метода за практикуване на напън по отношение на Русия. Русия е прекомерно сериозна геополитическа действителност, с цел да се упражняват силови подходи към нея за решение на сериозни политически проблеми. Препоръчвам Ви тази моя оценка да не се трансформира в политическа позиция на Движение за права и свободи. Защото ще ви обвинят в непочтеност по отношение на евроатлантизма...

Другият случай стана настоящ единствено от преди няколко дни. Китай разгласи, че сменя системата петрол-долар, долар-петрол, в личната си парична единица: петрол-йоан, йоан-петрол. Ако не се реализира съглашение евентуално към петрола ще се включат и други категории артикули в интернационалната търговия, макар санкциониращите дейности на Съединени американски щати по отношение на Китайският импорт с 3% мито. В интернет към този момент има индикираща информация, че няколко страни са подготвени да минат на разплащане с йоани, сред които са Венецуела, Саудитска Арабия, евентуално и Иран..., Да не приказваме за Русия...

Тази обстановка я схващам като основаване на условия за наложително коалиране с комерсиална и финансова мотивация. Но някой може ли да планува до каква степен може да стигне тази наклонност?

Всякакви опити за имперски упоритости, без значение от кой завършек на света се появяват, основават предпоставки за дестабилизация на политическия Логос на Планетата ", приключва словото си Ахмед Доган, оказал се значително оракул на трендове и събития с днешна дата, на които към този момент сме очевидци. Както един път споделя пред своите, на една от новогодишните сбирки, че всеки би трябвало да се занимава с това, от което схваща - той не пее, тъй като не я умее тази работа.

След президентските и локалните избори през 2011
Снимка: Булфото
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР