Светът навлиза в ново десетилетие, към което има големи очаквания

...
Светът навлиза в ново десетилетие, към което има големи очаквания
Коментари Харесай

Какви ще са технологиите през новото десетилетие

Светът навлиза в ново десетилетие, към което има огромни упования от всички. От предупредителни прогнози за нова рецесия до исторически събития като ново кацане на Луната и даже пътувания на хора до Марс. Изгледите са, че идващите 10 години ще са доста динамични, а технологиите ще са в основата на огромна част от тези събития.
Очакванията към технологиите също са много огромни. Последните няколко години има видимо известно мъртвило в ИТ света, само че неналичието на огромни нововъведения не е инцидентна. ИТ промишлеността е в самобитен временен интервал. В момента се правят доста и огромни промени " зад кулисите ".

Това се показва в бързия прогрес на облачните услуги, развиване на все по-големи и комплицирани дейта центрове, нахлуване на ново потомство технологии като 5G мрежите, нова генерация хардуер, програмен продукт, изкуствен интелект и така нататък Всичко това рядко генерира вести, които да са забавни или засягащи всеобщия консуматор, само че все пак е от голямо значение.

Всички старания отразяват подготовката на ИТ промишлеността за новото десетилетие. Накратко, от него можем да чакаме ново потомство мобилни технологии, нови мобилни устройства като умни очила с добавена действителност и така нататък Стрийминг платформите най-вероятно ще продължат да преземат все по-голям дял от ежедневната консумация на всякакво наличие, в това число посредством мобилни мрежи. А тук огромна роля ще имат както облачните услуги, по този начин и новите мобилни мрежи.

Но също така, промишлеността ще приключи прехода си и ще може да се насочи към напълно нов вид услуги и устройства. Интернетът на нещата да вземем за пример би трябвало да направи своя внезапен напредък. Това ще значи " поумняване " на доста устройства, датчици на всички места, автоматизиране на от ден на ден действия в всекидневието, производството и така нататък Умните технологии ще станат всекидневие, което заобикаля хората без те даже да осъзнават. Първите използваеми в действителни условия квантови компютри също може да се окажат факт през идващите 10 години.

Ще има и доста провокации. Част от тях са нерешени проблеми от предишното десетилетие. Най-видим и ослепителен образец е събирането на персонални данни, следвано от разпространяването на подправени вести и операции. Това са проблеми, които онлайн колосите занапред ще би трябвало да вземат решение. Но също така ще би трябвало и да се оправят с усложнената политическа конюнктура и желанията за повече и по-строги регулации.

Също по този начин ИТ промишлеността ще би трябвало да се постарае повече за доверието на хората, както и да ги убеди, че всички тези нови технологии няма да им костват работни места, специалности, приходи, персонално пространство. Големите промени, като навлизането на все по-усъвършенствани роботи и изкуствен интелект, имат капацитет да са нова индустриална гражданска война. А всяка сходна смяна бива посрещана с неодобрение и отвращение от множеството хора.

За ИТ промишлеността ще е доста значимо да успее да направи тези промени оптимално гладки и постепенни, с цел да не провокира прекомерно огромно неодобрение. Тя би трябвало да откри и подобаващия баланс сред скорост на развиване на технологиите и темпото им на нахлуване в действителния свят. Вече има няколко ярки опита на устройства и технологии, които тръгваха с големи упования, само че не се случи нищо значимо след първичния прилив на интерес.

Това се случи с 3D тв приемниците и таблетите. И към двете имаше огромни очаквания, само че в последна сметка останаха на назад във времето. Нещо сходно щеше да се случи и умните часовници. За в този момент обаче те като че ли съумяха да успокоят темпото и да се насочат към по-конкретна ниша, което направи упованията към тях по-скромни, само че и реалистични.

Навлизането на технологии като изкуствен интелект към този момент се случва все по-активно. Промените, които изкуственият разсъдък ще донесе, ще са много по-мащабни от тези на умните часовници. Засега обаче, той се развива по-скоро вярно, като се обръща внимание на всеки прогрес и той всичко навлиза последователно в всекидневието. Така няма да има обстановка, в която един ден ще бъде показан изкуствен интелект и от по-късно всичко да е друго. Вместо това той ще навлиза последователно и най-после взор обратно във времето ще покаже какъв брой доста се е трансформирало всичко.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР