Светът и най-вече спортът са арена на силни страсти и

...
Светът и най-вече спортът са арена на силни страсти и
Коментари Харесай

Отмъщението винаги се сервира студено

Светът и най-много спортът са сцена на мощни пристрастености и страсти. Изобилстват случаи на яростно съревнование, не рядко водещи до засегнато себелюбие, което неизбежно провокира ответна реакция.

Избрахме 11 истории, без искания за пълнота по тематиката. Те съставляват възмездие от друг тип. Някои от историите са занимателни, други не толкоз.

След като през вчерашния ден представихме първата част от този текст, в този момент е ред на втората.

" Днес съм аз, а на следващия ден ти "
 Снимка 637225
Източник:

Германия и Аржентина са единствените две футболни сили, които играят цели три една против друга на край на най-големия конгрес - Световното състезание. Те срещат през 1986 в Мексико, 1990 в Италия и в 2014 в Бразилия. Ще се спрем на първите два, защото огромна част от основните настоящите лица са едни и същи.

Финалът на шампионата в Мексико през 1986 остава в историята като един от най-драматичните. Аржентина, предвождана от великия Диего Армандо Марадона, има удобен задатък от два гола на именития стадион " Ацтека " малко повече от четвърт час преди края на мача. По всичко наподобява, че дуелът е решен, само че немците още веднъж показват непримиримия си дух и след два ъглови удара Карл-Хайнц Румениге понижава резултата в 73-та минута. А в 81-та минута Руди Фьолер изравнява.

Когато психическото преимущество е напълно на страната на европейците, отново блести геният на Марадона, който с съвършен пас извежда Буручага самичък против вратаря и той с грациозен удар бележи победния гол и прави Аржентина международен първенец за повторно.
 Снимка 637227
Източник:

Четири години по-късно финалният мач в Рим е нещо като дежа вю, като отново двата тима влизат в спор за купата. Германците жадуват за реванш и в последна сметка съумяват да го реализиран. Мачът надалеч не е толкоз трагичен, като този в Мексико, четири години по-рано. Аржентинецът Педро Монзон остава в историята, като първия футболист получил червен картон на край на Световно състезание.

В последна сметка пет минути преди края на постоянните 90, европейците получават право да изпълнят дузпа, дълго оспорвана от " гаучосите ". С тежката задача да я извърши се нагърбва Андреас Бреме, който изпраща топката неспасяемо в десния ъгъл на вратаря Гойкоечея.

Германците ликуват, а великият Марадона, който четири години по-рано е бил носен на ръце от съотборниците си, плаче неудържимо.

Давид против Голиат и снежна топка
 Снимка 637232
Източник:

Безспорно, Бодьо/Глимт бе една от приятните изненади в европейските клубни шампионати през сезон 2021/2022. Норвежкият отбор от едноименния петдесетхиляден град стигна чак до четвъртфиналите в първото издание на Лигата на конференциите. По пътя към този стадий " Мълнията " бе в група и с българския ЦСКА, като записа тъждество 0:0 против " алените " на националния стадион " Васил Левски " и победи във втората среща в Норвегия с 2:0. Още по-впечатляващ е фактът, че Бодьо завоюва първо място в групата, като даже разгроми италианския Рома с 6:1, като хазаин и приключи 2:2 при визитата си в Рим.

По волята на жребия двата тима още веднъж се срещнаха на четвъртфиналите и скандинавците завоюваха първата среща с 2:1. Любопитен миг преди мача бе, че почитатели на домакините се забавляваха като обстрелваха играчите на Рома със снежни топки. Една от тях даже уцели нападателя Тами Ейбрахам, който с сладкодумен жест показва отрицание.

Седмица по-късно италианският гранд най-сетне показва високата си класа и разгроми скромния норвежки отбор с 4:0 на стадион " Олимпико " в Рим. Ейбрахам също способства за триумфа като осъществя един от головете. След мача британският нападател написа в профила си в обществените мрежи: " Няма снежни топки в Рим. Полуфинали, идваме "!

В последна сметка Рома завоюва шампионата, като Бодьо в ролята на Давид не съумя да се оправи с великана.

Легендите не постоянно имат благополучен край
 Снимка 637243
Източник:

Зинедин Зидан, несъмнено един от най-големите играчи в историята на футбола е спечелил всички най-важни титли, както отборно по този начин и самостоятелно.

След успеха с Франция на домашното Световно състезание през 1998 година, когато той означи два гола при триумфа на финала над Бразилия с 3:0, Зизу победи с " петлите " и на Евро 2000. Финалният мач против Италия в Ротердам изглеждаше (почти) изгубен. 40 секунди преди края на срещата " Скуадра адзура " водеше с 1:0 след попадение на Марко Делвекио. Тогава на сцената излезе Силвен Вилтор, който изравни резултата и срещата влезе в продължения. Тогава към момента важеше правилото " Златен гол ", маркиран от Давид Трезеге и донесъл и европейската купа за Франция.

През лятото на 2006 година " петлите " и " Скуадра адзура " още веднъж се изправиха в пряк спор, този път за международната купа на шампионата на планетата в Германия. Мачът трябваше да бъде " лебедовата ария " на Зинедин Зидан, който след мача щеше да окачи бутонките на пирона.

Срещата стартира по желан метод за него и Франция, откакто още в седмата минута Зизу с осъществяване вид " Паненка " откри резултата от дузпа. Малко по-късно, обаче, Марко Матераци, трансформирал се в един от огромните воин за Италия във финала, изравни с глава след центриране от корнер на Андреа Пирло.

До края на постоянното време нови голове не паднаха и се стигна до продължения, където светът стана очевидец на един от най-запомнящите се моменти в историята на футбола. Нервите на Зидан не устояха след словесна провокация на Матераци и той удари италианеца с глава в гърдите, поради което бе изпъден в последния мач от славната си кариера. За да е още по-голяма горчивината, при дузпите ориста се усмихна на италианците, които осъществиха и петте си осъществявания от бялата точка и завоюваха за четвърти път в историята на страната най-желания трофей във футбола.

" Да паркираш рейса на Камп Ноу "
 Снимка 637245
Източник:

Челси и Барселона оформиха едно от най-яростните съперничества в Шампионската лига. През 2009 година, " сините " от Лондон и каталунците се срещнаха в полуфиналите. След като съставът воден от Гуус Хидинк измъкна геройско тъждество в Испания, поведе с хубав гол на Майкъл Есиен в реванша на " Стамфорд Бридж ". Срещата значително се помни и поради скандалното съдийство на норвежеца Том Хенинг Йовребьо, не отсъдил според британските медии най-малко четири дузпи за Челси. Все отново лондончани бяха на път да стигнат до финала, само че в добавеното време на срещата Андрес Иниеста с хубав гол попари очакванията им и класира Барселона в разногласието за трофея в Рим против Манчестър Юнайтед. В него каталунците завоюваха с 2:0 и покориха европейския връх за трети път в историята си.

Три години по-късно лондончани още веднъж трябваше да премерят сили с " блаугранас " в същата фаза на Шампионската лига. Челси завоюва първия мач вкъщи с 1:0 с гол на Дидие Дрогба, което им даде вяра преди реванша на " Камп Ноу ". Тя, обаче, изглеждаше помръкнала в края на първото полувреме при резултат 2:0 за Барселона, като също така гостите бяха и с човек по-малко след изгонването на капитана Джон Тери. Тогава, като че ли от нищото, бразилецът Рамирес върна един гол в добавеното време на първата част, който съгласно тогавашните правила за гол на непознат терен класираше лондончани на финала.

Естествено, през втората част съставът, воден от Роберто ди Матео, се прибра в глуха отбрана, а офанзивите на Барса следваха една след друга. Голямата фигура в състава на каталунците Лионел Меси даже изпусна дузпа. В този случай се удостовери неписаното предписание във футбола " като не вкарваш, ще ти вкарат " и резервата Фернандо Торес на инат на всякаква логичност осъществя изравнителен гол за Челси в края на мача, с цел да обезпечи място във финала и сладостен реванш за лондончани.

Там, на " Алианц Арена " в Мюнхен с сходен жанр на игра Челси излъга и Байерн след дузпи, с цел да се окичи с по този начин стремежи трофей.

Понякога егото е по-важно даже и от тима
 Снимка 637220
Източник:

Златан Ибрахимович е един от най-успелите футболисти през новия век. Многократен първенец на Нидерландия, Италия, Франция, спечелил общо над 30 трофея и осъществил над 500 гола в кариерата си. Освен с футболните си умения шведът от босненски генезис е добре прочут и с огромното си его и експлозивен темперамент.

В дейната си кариера Ибра е имал конфликти с десетки играчи на противника, а от време на време даже и със свои съотборници. Един от най-известните са споровете му с италианския национал Марко Матераци. Като състезател на Ювентус в дербито с Интер през 2006-а година, Ибрахимович е покосен от зверско влизане с бутоните на бранителя. Шведът, макар желанието си да остане на терена, е заставен да напусне игра поради мощни болки.

Четири години по-късно, към този момент като футболист на Милан, Ибрахимович още веднъж се изправя против Матераци и Интер в " Дерби де ла Мадонина ". През първото полувреме " росонерите " повеждат с гол от дузпа отсъдена за нарушаване на бранителя против Златан. Истинското възмездие, обаче, следва през втората част. Тогава сякаш при битка за топката Ибра стоварва таекуодо удар в тялото на Матераци, който изпраща последния в болница. С дейностите си голмайсторът дори рискува да остави тима си с 10 души на терена, само че в последна сметка му се разминава и получава единствено жълт картон.

По-късно в свое изявление Ибрахимович се връща към случая и гордо декларира: " Чаках този миг четири години. Каквото повикало, такова се обадило. "

Всички тези истории дават материал за размисъл и са удостоверение на нашенската сентенция: " На каквото си постелиш, на това на това ще легнеш ".
 Отмъщениeто постоянно се сервира студено
Отмъщениeто постоянно се сервира студено

Първа част
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР