Светът е на път към принципно нова икономическа структура. Хегемонията

...
Светът е на път към принципно нова икономическа структура. Хегемонията
Коментари Харесай

Русия предложи да преправи света с Китай и Индия

Светът е на път към кардинално нова икономическа конструкция. Хегемонията на демократичния Запад с неговата санкционна " палка " е към края си. Програмата за близко бъдеще е конфликт сред китайския социализъм и индийската народна власт, въоръжена с изкуствен интелект. Такива отзиви бяха изказани при откриването на новия спорен клуб “Воробьови гори ”. Как може Русия да не бъде настрана на историята в световната промяна?

В четвъртък се организира първата открита среща на едноименния спорен клуб в Москва “Воробьови гори”.

За по-малко от два часа презентации направиха някогашният консултант на президента на Русия, в този момент министър по интеграцията и макроикономиката на Евразийската комисия Сергей Глазев, публицистът и публицист Николай Стариков, представители на огромния бизнес и академичната стопанска система. Представителят на “Единна Русия”, първи заместник-председател на Държавната дума Александър Жуков (през 2004-2011 година, вицепремиер, куратор на икономическия блок и в същото време обществените програми) взе участие интензивно в полемиката.

Отбелязваме обаче, че съвсем всички изказали се подчертаха, че би трябвало да бъдат третирани извънредно като частни лица. Но на първо място, като носители на хрумвания, предопределени да оказват помощ на Русия съответно да се измъкне от актуалните разтърсвания след ковид и глобите. „ Клубът ще разисква всеки стопански въпрос, той е безпартийна платформа, отворена за всички хора, без значение от идеологията, които се интересуват от ориста на Русия “, един от уредниците на клуба, заместник-председател на Държавната дума от “Справедлива Русия - За истината” Александър Бабаков.

Една от обсъжданите хрумвания е " Концепцията за подсилване на съветския суверенитет " (КУРС), която беше показана от група икономисти преди към месец. Както изясни Бабаков, КУРС-ът се основава на шест хрумвания.

Първата е „ целева емисия”, т.е. следено стартиране от страната в обращение на пари за съответна задача. Тази задача (това е и вторият принцип на КУРСА) е да се построи „ пълноотраслова стопанска система, което допуска отдалечаване от модела на чисто суровината и развиването на промишлености, самостоятелни от задгранични доставки: машиностроене, произвеждане на потребителски артикули, и впрочем.

За да се направи това, е належащо да се реши третата задача: да се сътвори - по-точно, да се пресъздаде - система за държавно обмисляне. Но не в руски жанр, който „ непосредствено рисува всичко, чак до производството на един гвоздей “, а система за стратегическо обмисляне на равнище промишлености. „ С потреблението на най-новите технологии за събиране и обработка на масиви от огромни количества данни “, прецизират разработчиците на КУРС.

Четвъртият и петият принцип са взаимосвързани. Това е въвеждането на концепцията за " обективни разноски за труд ", която демократичните икономисти пренебрегват. Тази цена „ би трябвало да включва всички разноски, нужни за обезпечаване на високо качество на живот на работещия човек – добра храна, жилища, културни действия, обучение за децата му, благоприятни условия за възобновяване на здравето и доста други “. Освен това КУРС предлага да се приложи в Русия добре познатата (макар и противоречива) концепция за категоричен главен приход - всеки руснак е приет за съсобственик на главните запаси на страната и адресат на избран народен дял още при своето раждане.

И най-после, шестият принцип е геополитически. Авторите на концепцията приканват за образуване на „ самостоятелен стопански силует на Русия “ въз основата на Евразийския стопански съюз (ЕАИС). Това се отнася до въвеждането на евразийската цифрова рубла с обединен емисионен център – и която би трябвало да стане единственото (вместо $, еврото или юана) платежно средство при взаимни разплащания в границите на ЕАИС. Новият евразийски блок с население от 200 милиона души и воден от Русия би трябвало да стане петата стопанска система в света след Китай, Съединени американски щати, Европейския съюз и Индия, чакат разработчиците на КУРС-а.

Организаторите от клуба “Воробьови Гори” обаче означават, че препоръчаната идея не е доктрина, а е предмет на разискване. „ Искаме да обсъждаме, да спорим, тъй като когато поддържаме връзка с държавното управление, доста постоянно е мъчно да намерим консенсус. Само тук имаме опция да обсъждаме тематики със Сергей Глазев, с Александър Жуков - непосредствено, представяйки КУРС и клуба”, сподели съпредседателят на „ Справедлива Русия “ и началник на нейната секта в Думата Сергей Миронов.

Цялата полемика беше съпроводена от метафора, подбудена от близостта на мястото на срещата – до спортния трамплин на Воробьови Гори. Сега нашата стопанска система би трябвало да „ направи скок “, без да изпада в спешна бездна, означиха участниците в полемиката. „ Всъщност тук има два ски скока, единият е демонтиран, а другият е в ремонт “, означи модераторът на срещата, журналистът и ефирен водещ Игор Вител. То също е тълкувано метафорично:всички обичайни предписания за развиване на обществото, било то типичен пазарен демократизъм или " действителен социализъм ", или не работят, или би трябвало да бъдат " преустроени ".

„ За страдание тези хрумвания, с които бяхме толкоз дейни и оптимистични през 70-те години, не можаха да бъдат осъществени на процедура заради редица справедливи и субективни аргументи. Но в случай че те могат да бъдат приложени в този момент, аз единствено ще приветствам “, сподели Жуков, първи заместник-председател на Думата.

„ Не мога да се съглася, че руската система се оказа нежизнеспособна “, отвърна Глазев. “Ако беше по този начин, тогава нямаше да спечелим Великата отечествена война. Но руската система за обмисляне се провали в края на 80-те години на предишния век, не успявайки да отговори на новите провокации. Ав Китай социализмът се е запазил, въпреки че е различен тип социализъм. Сега човечеството минава към нов " международен стопански ред ", отбелязва в отчета си икономистът. Според Глазев светът се отдалечава от „ имперския модел” (който се въплъщава от страните на класическия капитализъм отпред с хегемонната суперсила САЩ) – към „ интегрирана международна икономическа структура”. „ Това е нова система за ръководство, която включва всичко, което е създадено досега. Но изводът е, че страната в тази система работи като съдия и диригент”, изясни специалистът.

Според прогнозата на Глазиев в близко бъдеще икономическото развиване на планетата ще се дефинира от две сили - и това не са Съединени американски щати и Китай, както наподобява в този момент. Анализаторът счита, че „ модерната система на американоцентричния демократичен капитализъм е мъртва “. Конкуренти ще бъдат Китай (с неговия социализъм с национална специфика) и Индия – „ народна власт от милиард и половина, която скоро ще одобри изкуствен интелект “, счита Глазев. Задачата на Русия в новите условия е „ да бъде в центъра на новия международен стопански ред, а не в коридорите му “.

„ За да не останете настрана, би трябвало да вършиме това, което вършат главните страни от новия международен стопански ред. Това е стратегическо обмисляне плюс пазарна конкуренция “, изясни Глазев в края на срещата на клуба. " Целта би трябвало да бъде повишение на публичното благосъстояние”, добави той.

„ Като жители би трябвало да проучваме стъпките, подхванати от държавното управление и обособените институции на властта за решение на този проблем “, сподели на собствен ред Бабаков. “За тази цел - възстановяване на благосъстоянието на обществото - би трябвало да работят всички принадлежности на обществената администрация, в това число паричната и банковата система. Тази система би трябвало да бъде изправена пред задачата за максимизиране на вложенията. Ако има максимизиране на вложенията, тогава автоматизирано ще има минимизиране на инфлацията”, добавя той.

„ Пътят тук към този момент е изминат “, добави Глазиев. “Просто не е нужно да гледаме в устата на МВФ, да не се молим за американски долари, за финансови институции във Вашингтон, а да се развиваме въз основа на правилата, които работят отлично в Китай, Индия и Югоизточна Азия като цяло. Имаме голямо закъснение в тази посока - и научихме нещо навреме. Сега можем изцяло да се развиваме със скорост от най-малко 10% годишно, в случай че използван този изчерпателен, последователен метод към ръководството на развитието”, уверен е той.

„ Имаме задоволително запаси във финансовия бранш. Можем да пуснем в обращение толкоз пари, колкото е належащо, с цел да осигурим на личната си страна както промишлено произвеждане, по този начин и естествено ползване “, споделя Бабаков. Що се отнася до ориентираните против нас западни наказания, те единствено демонстрираха, че „ проблемите на икономическото развиване би трябвало да решаваме сами, самостоятелно”, заключва той.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР