Свещениците от Православната църква в голяма част от Европа отслужиха

...
Свещениците от Православната църква в голяма част от Европа отслужиха
Коментари Харесай

Православните храмове по света останаха затворени

Свещениците от Православната черква в огромна част от Европа отслужиха великденските служби в празни храмове поради рестриктивните мерки, наложени поради разпространяването на ковид, заяви Асошиейтед прес.

В Москва, Санкт Петербург и Киев свещениците на службите, които започнаха късно в събота вечер, носеха обилните одежди, присъщи за най-светия за православието ден, хоровете пееха, само че вярващите можаха да ги видят единствено по малкия екран или по онлайн предаванията.

Полиция беше ситуирана пред стотици църкви в Украйна, с цел да подсигурява, че тези, които се събраха пред тях, съблюдават разпоредбите за обществена отдалеченост и против огромните събирания на хора.

Малко изключение беше направено в Печорската лавра в Киев, където полицията допускаше богомолците да влизат в църквата един по един. Манастирът беше затворен под карантина, откакто 90 монаси бяха диагностицирани с ковид, а най-малко двама починаха.

В Грузия някои църкви бяха отворени за богомолци, само че единствено в случай че те дойдат преди 21 часа, когато стартира комендантският час в страната, и останат там до повдигането му в 6 сутринта. Около 100 души пристигнаха в катедралния храм " Св. Троица " в Тбилиси, на пода на който бяха сложени знаци къде да застанат богомолците, с цел да съблюдават обществена отдалеченост.

Всички църкви в Москва, Санкт Петербург и доста райони на Русия бяха затворени от понеделник, въпреки че някои храмове в отдалечени региони се очакваше да проведат службите си в наличието на миряни.

Руският патриарх Кирил отслужи литургията в катедралата " Христос Спасител " в Москва. В посланието си той прикани паството да не бъде обезсърчено от невъзможността да участва на службата.

В Кипър доста православни вярващи стояха на балконите или пред входните си порти със запалени свещи, до момента в който свещениците отслужваха нощната литургия в празни църкви и пееха " Христос Воскресе ". Кипърците наблюдаваха великденската работа по малкия екран, откакто държавното управление наложи възбрана на визитите на църковни служби като част от строгите ограничения за оставане по домовете.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР