Сватбени обичаи от цялата страна представят в Етъра. Събитията са

...
Сватбени обичаи от цялата страна представят в Етъра. Събитията са
Коментари Харесай

Сватбени обичаи от цялата страна представят в Етъра

Сватбени традиции от цялата страна показват в Етъра. Събитията са част от самодейността Дни на сватбената обредност, която протича в културната институция, оповестиха от музея.
В изложбените пространства над Дърворезбарската работилница е подредена експозицията „ Родопска сватба” на Регионалния исторически музей в Пазарджик. Представени са дрехи и движимости, употребени от популацията в предишното. Експозицията среща с традициите както на християнското, по този начин и на мюсюлманското население в Родопа планина.
Днес и на следващия ден в часовете сред 11.00 и 16.00 часа специфични групи показват обичаите „ Калесване”, „ Приготвяне на сватбено жито”, „ Приготвяне на обредни хлябове”, разработване на сватбени гердани и декорация на сватбарско знаме “, съобщи Фокус.
Днес до 14.00 часа ще бъде пресъздаден обичаят „ Засевки”. Той споделя за традициите, които се извършват в домовете на булката и младоженеца преди деня на сватбения обред. Възстановката е на Ансамбъл за достоверен фолклор „ Капанци” при Народно читалище „ Искра 1893”, село Паламарца, община Попово.
Утре от 11.00 до 14.00 часа ще бъде показан и обичаят „ Извеждане на булка”, който е последният преди самата женитба, съгласно националната традиция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР