Свързани със Северна Корея хакерски групи са откраднали около 2,3

...
Свързани със Северна Корея хакерски групи са откраднали около 2,3
Коментари Харесай

Севернокорейски хакери са откраднали 2,3 милиарда долара в криптовалута за пет години

Свързани със Северна Корея хакерски групи са откраднали към 2,3 милиарда $ в криптовалута от 2017 година насам, в това число 721 млн. $ от японски бизнесмени, оповестява Nikkei Asia, базирайки се на проучване на анализатора на блокчейн платформи Elliptic.

В отчета се споделя, че севернокорейските хакери са се насочили към криптовалутни активи на други страни, с цел да получат достъп до задгранична валута, нужна за ракетната стратегия на страната им. Експертна група на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации пресмята, че през 2022 година севернокорейските хакери са откраднали криптовалута на стойност сред 600 млн. и 1 милиарда $. Това е два пъти повече от сумата, открадната през миналата година. Компанията Elliptic пресмята, че размерът на откраднатите през 2022 година средства е бил 640 млн. $.
-->
Според източника, Северна Корея освен организира хакерски офанзиви за кражба на криптовалута, само че и употребява програмен продукт за откуп. По-често севернокорейските хакери се насочват към криптовалутни тържища от Япония. Отбелязва се, че нападателите разчитат главно на провеждането на директни офанзиви, защото при триумф могат да извлекат повече изгоди, в сравнение с при потреблението на рансъмуер, който надалеч не постоянно е ефикасен. В отчета се показва, че главните цели на хакерите са членове на бързо разрастващите се пазари на криптовалути в Япония и Виетнам. Най-малко три японски криптоборси са били хакнати от севернокорейски хакери сред 2018 година и 2021 година

Elliptic пресмята, че севернокорейските хакери по света са откраднали към 2,3 милиарда $ в криптовалута сред 2017 година и края на 2022 година При това 721 млн. $ идват от Япония, други 540 млн. $ - от Виетнам, 497 млн. $ - от Съединени американски щати и 281 млн. $ - от Хонконг. По данни на Японската организация за развиване на външната търговия откраднатите от страната 721 млн. $ са 8,8 пъти повече от размера на износа на Северна Корея през 2021 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР