Свързани фирми са получили лъвския пай от разпределяните на тъмно

...
Свързани фирми са получили лъвския пай от разпределяните на тъмно
Коментари Харесай

Съмнителни фирми взели милиони от държавата за ремонт на язовири

Свързани компании са получили лъвския къс от разпределяните на мрачно стотици милиони левове от държавното сдружение " Монтажи " за ремонт на язовири и създаване на нов държавен комплекс. Сред топ-получателите е и обвързвана компания с следващ някогашен началник на АПИ – Стефан Чайков. Така до момента в който различен някогашен шеф в АПИ – Велико Желев, държи контракти за стотици милиони с държавното сдружение " Автомагистрали ", компанията на Антоанета Чайкова е взела десетки милиони без конкурс от държавното сдружение " Монтажи ".

Това разкрива вестник " Сега ", базирайки се на информация от Министерство на финансите за метода, по който са били осъществявани финансовите разноски в страната. Така ведомството хвърля светлина върху редица порочни практики при изразходването на обществените средства.

В презентацията за пръв път са оповестени компаниите, получили най-вече средства по контракти с държавното сдружение " Монтажи " ЕАД за ремонт на язовири. Както заяви служебният министър на стопанската система Кирил Петков, 630 млн. лева за ремонт на язовири са отишли главно в 7-8 сдружения. Петков обаче не уточни съответните реализатори, преди да са завършени инспекциите и имената на обособени компании се появяват за пръв път точно в презентацията на финансовото министерство.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
8,6 милиарда лв. са раздадени без публични поръчки. Сумата б...

От данните излиза наяве, че най-големият къс от средствата са отишли във компания " Ковел-Про " ЕООД на Велизар Копчев. Фирмата е основана през 2010 година За 2019 година няма оповестен финансов доклад, облагата за 2018 година е 106 000 лева, за 2017 – 1,276 млн. лева " Ковел-Про " има подписани общо 134 контракта около ремонтите на язовири с " Монтажи " ЕАД на стойност 367 млн. лева Фирмата има печелени публични поръчки в обособени консорциуми, само че не е измежду топ изпълнителите на контракти с обществен запас, демонстрира инспекция в Агенцията за публични поръчки.

Вторият топ-получател на пари от " Монтажи " ЕАД е обединяването " Планекс-ГЕС ", в което влизат компаниите " Планекс " и " Грийнтех инженеринг Солюшънс ". Обединението има единствено един контракт с " Монтажи ", само че пък на доста висока стойност – 228 млн. лева с Данък добавена стойност. Според информация на " Капитал " това е компанията, получила контракта за създаване на новия държавен център, за който вестник " Сега " писа. Оказва се, че сред " Грийнтех инженеринг Солюшънс " и " Ковел-про " - най-големият адресат на средства за язовирите – има връзки. Двете компании са акционери в едно и също сдружение – " Хелиос Пауер " АД. Сред притежателите на сдружението е Иво Георгиев, някогашен секретар на Димитровския комунистически юношески съюз, определен в управлението на ДКМС с Росен Карадимов през 1989 година Георгиев бе и изпълнителен шеф на банкрутиралата " Елитбанк ", по-известна като банката на комсомола.

Последната компания в топ 3 на получателите на пари за поправки на язовири от " Монтажи " ЕАД е " Абак Държавна сигурност " ЕООД на Антоанета Чайкова. До 2016 година собствеността в нея е държал Стефан Чайков, който бе отпред на АПИ през 2013 година и 2014 година в мандата на кабинета " Орешарски ". През 2018 година Чайков е влезнал и в Управителния съвет на ПУДООС – предприятието на Министерство на околната среда и водите, което финансира екопроекти, и е излязъл от него тази година. Фирма " Абак Държавна сигурност " има 41 контракта с " Монтажи " за ремонт на язовири на стойност 125 млн. лева Не е ясно кои са останалите 5 компании, получили главната част от ремонтите на язовири.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Схема за източване на държавния бюджет посредством планове за подсилване на свлачища и създаване и ремонт н...

Както разгласи служебният министър на стопанската система Кирил Петков, от над 400 язовира строителните действия са завършили едвам при 10, а се работи върху 100 обекта. Вестник " Сега " също зададе въпроси на икономическото министерство коя компания е получила контракта за градеж на нов държавен център и може ли договорът да се приключи, само че не получи отговор.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР