Сваляне на регистрационни номера при каране без книжка, след употреба

...
Сваляне на регистрационни номера при каране без книжка, след употреба
Коментари Харесай

„Чети етикета”: По-безопасно ли е по пътя след последните промени в закона?

Сваляне на регистрационни номера при каране без брошура, след приложимост на опиати или алкохол, възбрана за прекъсване в спешната лента на автомагистралите, по-малко точки за младите водачи, възбрана на гонките – това са част от измененията в Закона за придвижването по пътищата през последните няколко месеца.

Всяка година той се „ кърпи” най-малко по 4 пъти.

Какво демонстрира статистиката? Жертвите на пътя интервала януари – юли 2017 година са 347 против 373 за същия интервал на 2016 година, тежките произшествия са 3673 против 4076. Значително се увеличи броят на издадените електронни фишове след въвеждането на новите патрулки с мобилни принтери и практиката да се ревизират освен водачът, само че и останалите пасажери.

Откакто знаци не предизвестяват за мобилни камери, засечените с превишена скорост са в пъти повече. „ Над 7700 извършители повече за същия интервал, съпоставено с предходната година. Говорим за мобилните камери. А за стационарните камери - почти идентичен е броят на сниманите нарушения”, изясни пред камерата на bTV началникът на пътния надзор в Главна дирекция „ Национална полиция” гл.инсп. Росен Рапчев.

Председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов обаче е на мнение, че данните за тежките пътни произшествия не рисува чак толкоз розова картина – първите два месеца на годината са били със мощно затруднено придвижване, а също така занапред следва най-тежкият откъм произшествия интервал.

Според него законовите промени влизат в спор една с друга и, да вземем за пример, мислим за 1000 лева санкция за придвижване в спешната лента, а, в това време, оставяме малка врата точно за него – „ при повреда на автомобила или здравословен проблем на лидера или на пасажерите в автомобила”. Освен това свалянето и на двете регистрационни табели на колата и разрешаването лидерът да я придвижи до дома си в този тип взаимно се изключват.

„ Съветниците на хората, които трансформират закона, са под долната граница на просветеност по пътна безопасност”, акцентира Иванов. Той означи, че не се търси решение други проблеми като сигнализацията на ремонтите по пътя, поради която стават произшествия с жертви.

Адв. Калин Ангелов от придвижване „ Промяна” уточни, че са противоречиви и текстовете, които регламентират тежки санкции за каране след приложимост на опиати. Според него не е ясно посочено по кое време човек, който е използвал някакво вещество, е под неговото въздействие и по кое време от него остават само следи, които могат да бъдат засечени при полеви тест.

На аргумента, че в претекстовете към законовите промени нямало никакви референции към съответни научни проучвания, деятелите получили отговор, че няма такова условие.

Бившият ръководител на транспортната комисия в Народното събрание Настимир Ананиев акцентира, че все още има конфликт сред теорията и практиката в това число и по линия на това какво се желае от страна на КАТ. Той акцентира, че по-сериозните санкции за разнообразни нарушавания карат водачите да се замислят дали да нарушават наредбите.

--> Той се разгласи за основаване на Агенция за пътна сигурност, която да координира работата на сегашните 7-8 министерства и организации. Йонко Иванов предложи различен вид конструкция – Институт за пътна сигурност, в който да влязат специалисти, които да изработят нов Закон за придвижване по пътищата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР