Св. първомъченик и († 37 г.) - след възнесението на

...
Св. първомъченик и († 37 г.) - след възнесението на
Коментари Харесай

ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Стефановден е - в третия ден на Коледа черпят над 30 имена

Св. първомъченик и († 37 г.) - след възнесението на Господа подложен за дякон, обслужвал правилните. Усърден в служението, той е първият за Христа.

След Възнесението на Иисуса Христа и след слизането на Св. Дух над апостолите словото Господне бързо се разпространявало, и цифрата на вярващите растяло всеки ден. Виждайки всичко това, юдейските началници почнали мощно да се тревожат и да взимат строги ограничения срещу апостолите. Те ги санкционирали, затваряли ги в тюрма, забранявали им да проповядват, възбуждали против тях народа, наричайки ги разорители на Мойсеевия закон. Но макар тия гонения Христовото обучение се разпространявало и самите житейски потребности на новообразуваното общество се осигурявали.
свързани новини21673на 26.12.2021
В Йерусалим цифрата на вярващите от ден на ден се увеличавало. Дори мнозина от еврейските свещеници се обърнали към Христа. Те всъпили в спор със Стефан, само че не могли да противостоят на духовната мощ и мъдрост, с която били изпълнени неговите думи – толкоз повече, че правел и чудеса.

В отбрана на вярата при спор с еврейските първенци бил изправен на съд пред синедриона и наказан - с камъни погубен в 37 година.

В 415 година мощите на първомъченика били открити посредством чудно привидение, което имал един духовник. Те били сложени в Сионския храм в Йерусалим. Същия се чества паметта на св. Теодор Начертани, който дружно с брата си Теофан потърпевш от иконоборците в Х век.

ИМЕН ДНЕС ПРАЗНУВАТ: Стефан, Стефана, Стефчо, Стефка, Стефания, Стефко, Станимир, Станимира, Стан, Стана, Стоян, Стоянка, Стояна, Станислав, Станислава, Станчо, Станка, Стоичко, Таня, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стоил, Стоилка, Фани, Теньо, Тенчо, Цонко, Цонка, Цанко, Цанка, Цоню
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР