Сутринта на 12 септември бронираният влак, с който севернокорейският лидер

...
Сутринта на 12 септември бронираният влак, с който севернокорейският лидер
Коментари Харесай

Какво доведе Ракетния Ким? Западът очаква „стоманен дъжд“ за Украйна

Сутринта на 12 септември бронираният трен, с който севернокорейският водач Ким Чен-ун отпътува на посещаване в Русия от Пхенян, пресече границата с Русия в южната част на Приморие, оповестяват медиите. По-късно информацията за идването на севернокорейския водач беше доказана от прессекретаря на съветския президент Дмитрий Песков. По-рано беше обявено, че Ким възнамерява да организира редица срещи у нас, една от които, евентуално, с съветския президент Владимир Путин, който, припомняме, в този момент е на Източния стопански конгрес (EEF) във Владивосток.

За сегашния водач на Северна Корея, който наследи властта от татко си Ким Чен Ир през 2011 година, това ще бъде едвам второто известно посещаване в Русия. Но вниманието на международните медии е ориентирано към пътуването му напълно не поради честотата на пътуванията на „ водача на партията, армията и народа ” или за тяхната чудатост. Въпреки че, несъмнено, първокласният трен, с който водачът на КНДР пътува до Владивосток, притегля вниманието.

В прогнозите: „ железен дъжд “

Най-вероятната тематика за разискване измежду публицисти и специалисти е продажбата и покупката на военни технологии и муниции, като западните медии се концентрират върху закупуването на оръжия от Русия, сякаш поради опустошените хранилища на Северния боен окръг. „ Обсъжданата тематика е продажбата на муниции на Москва “, написа The Financial Times.

„ Никой не е очаквал, че ще има толкоз огромен разход на снаряди. Конфликтът в Украйна сподели, че имаме потребност от високотехнологични оръжия доста по-малко, в сравнение с от доста огромен брой по-евтини оръжия “, цитира The Washington Post политологът Сергей Марков. " Водят се доста съществени договаряния и в случай че Ким пристигна, това ще значи, че те към този момент са се съгласили. "

„ Севернокорейските муниции биха могли да обезпечат на съветските войски не напълно задоволителна, само че потребна поддръжка “, публикация с такова заглавие разгласява Ройтерс в деня на визитата на севернокорейския водач в Русия. Тонът на изявленията е следният: Кремъл желае да получи повече муниции от КНДР, защото запасите на Русия са изчерпани, Северна Корея остава единствената вяра на Москва.

„ Севернокорейските оръжия ще разрешат на Русия да удължи стоманения дъжд, който отприщи против Украйна, само че те евентуално не са задоволително напреднали, с цел да трансформират хода на борбата “, написа Bloomberg. Източници на организацията считат: " Боеприпасите от Северна Корея биха могли да завоюват време за Русия и да дадат късмет на локалната промишленост да навакса търсенето. "

Темата за закупуването от Русия на оръжия от Северна Корея нееднократно е била предъвквана в западната преса. Само преди година The New York Times, базирайки се на американското разузнаване, написа, че „ Русия купува милиони артилерийски снаряди и ракети от Северна Корея, знак, че световните наказания съществено са лимитирали нейните вериги за доставки и са принудили Москва да се обърне за военни доставки към " страна - парий. "

Панцир ” за страната на концепциите чучхе

Всичко представено нагоре не е нищо повече от спекулации. Показателно е, че бронираният трен на Ким транспортира и заместник-началника на Централния боен комитет Ли Бюнг Чол и обширна военно-промишлена делегация.

Смята се, че КНДР демонстрира интерес към съветските галактически технологии (особено на фона на неотдавнашния втори несполучлив опит за изстрелване на разследващ спътник), системи за противовъздушна защита, като С-300 и ПЗРК „ Панцир “, както и ракетни технологии.

ТАСС, цитирайки Американския център за стратегически и интернационалните проучвания Beyond Parallel, оповестява: военните на КНДР може да тестват изстрелване на балистична ракета от подводна лодка като употребява нова подводница, оборудвана с нуклеарно оръжие. Ракетните секрети сигурно ще бъдат потребни на Пхенян, в случай че модернизира съществуващите подводници и ги оборудва с нуклеарни ракети.

Строителството на подводен ракетоносец в КНДР е единствено една от стъпките в севернокорейската стратегия за подводниците, счита военният специалист Иля Крамник. „ Ако е вярно догатката, че новата лодка е по-скоро пробен модел, тогава можем да чакаме, че подводниците след нея ще имат други архитектурни решения, които в допълнение понижават видимостта “, изяснява специалистът.

„ На първо място, по-голям диаметър на корпуса, което разрешава да се приберат пусковите установки вътре и да се подобрят хидродинамичните характерности на лодката, както и да се употребяват по-широко средства за понижаване на шума като амортизиращи платформи и виброизолиращи основи на механизмите на подводницата. ”

Имайте поради, че Русия има богата история на създаване и модернизиране на своя подводен флот и доста от тези технологии са добре създадени от съветски експерти.

В същото време е малко евентуално Русия намерено да съобщи нуклеарни технологии на Пхенян, считат специалисти. Първо, Русия няма да ги трансферира на никого, и второ, сходно решение може да докара до изцяло непредвидими последствия за сигурността на района. Подобна стъпка е прекомерно рискована в сегашната обстановка.

Нека оставим на съвестта на The New York Times и неговите създатели да мислят, че „ Русия ще обезпечи софтуерна поддръжка за нуклеарните и ракетните стратегии на Северна Корея в подмяна на севернокорейски муниции, като да вземем за пример артилерийските снаряди, от които Русия се нуждае за войната си в Украйна “.

Нека напомним, че Резолюция 1718 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 14 октомври 2006 година не разрешава „ доставката, продажбата или прехвърлянето на КНДР на всякакво военно съоръжение и оръжия, както и материали, съоръжение, артикули и технологии, които могат да бъдат употребявани в стратегиите на Северна Корея. за основаване на оръжия за всеобщо заличаване. Остава въпросът по какъв начин прилежащите страни ще реагират на прехвърлянето на високочувствителни технологии към Пхенян.

Дронове и национални доброволци

Що се отнася до обмена на артикули на военно-промишления комплекс, Русия може да се интересува от доставки на севернокорейски дронове Saetbyol-4 и Saetbyol-9b, копия на американски дронове RQ-4 Global Hawk и MQ-9 Reaper, оръдия и ракетна артилерия, аварийни елементи за тях и артилерийски снаряди. Това сподели пред IA Regnum военният специалист Юрий Лямин.

Той означи, че Северна Корея разполага с задоволителен индустриален потенциал за произвеждане на дронове, оръжия и муниции за тях. „ Без значение какво споделят скептиците, КНДР изнася оръжие от доста дълго време - повече от половин век. Освен това производството на оръжия за продажба отвън страната се прави в индустриални мащаби “, - означи специалистът.

Една от най-актуалните тематики е, несъмнено, присъединяване на корейски доброволци в Северния боен окръг. Такава информация постоянно се появява в медиите и постоянно получава опровержения. Разбира се, допустимо е след идните договаряния военнослужещи или доброволци от жителите на КНДР да заявят желанието си да се причислят към съветските въоръжени сили, само че към този момент Корейската национална войска подсигурява сигурността на личната си страна.

Руската страна неведнъж е подчертавала, че не се нуждае от задгранични доставки за провеждането на СВО в Украйна, защото локалната отбранителна промишленост се оправя със дилемите си, а Северна Корея акцентира, че в никакъв случай не е доставяла на Русия оръжие и не възнамерява да го прави, само че си коства да изчакате - може би страните ще решат да подценен резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, на които изключително се базират западните страни.

Западните коментатори обаче са уверени, че съветският президент и водачът на КНДР ще обсъдят както военните доставки, по този начин и увеличението на броя на севернокорейските „ гастарбайтери “ в Русия.

Суровини, стругове и работни ръце

По-специално за това написа Washington Post. По думите на изданието, огромен брой служащи от КНДР ще оказват помощ за генерирането на по този начин нужната задгранична валута за Северна Корея. Предполага се, че това ще бъде преференциално и за съветската страна, защото, както считат създателите на материала, стопанската система й изпитва дефицит на работна ръка заради увеличението на военното произвеждане и присъединяване на доста здрави руснаци в системата на защитата на войските.

Тук обаче прогнозата им може да се оправдае, не изключва Василий Кашин. Вносът на севернокорейска работна ръка в действителност беше значима област и за двете страни, най-малко преди налагането на наказания през 2017 година и по-нататък до карантината за COVID-19. Може би практиката ще бъде възобновена след среща сред двамата водачи.

Освен продуктите на военно-промишления комплекс и ресурсите за трудова миграция, страните също имат с какво да се интересуват една друга, сподели за IA Regnum старши откривателят в Института за Китай и модерна Азия на Руската академия на науките Василий Кашин. „ Северна Корея е, в случай че приказваме за гражданските сфери, производител на някои типове много съвременно индустриално съоръжение “, уточни специалистът.

И в случай че приказваме за артикули с двойна приложимост, те евентуално ще доставят някои типове първични материали и полуфабрикати за нашето военно произвеждане, които като цяло в този момент внасяме от други страни. А у тях има търсене на съветското промишлено съоръжение, транспортна техника и съоръжение и надлежно енергийни запаси и храна.

Белият дом предизвести " ракетния Ким "

Съдейки по изявленията в международната преса, Западът предизвестява „ изгнаника “ от Пхенян („ ракетният Ким “ се оказа много кадърен на договаряния през 2019 година, по време на историческата среща с Доналд Тръмп) против прекомерно околните контакти с Русия.

„ Даването на оръжие на Русия няма да се отрази добре на Северна Корея и тя ще заплати цената в интернационалната общественост “, предизвести предходната седмица съветникът по националната сигурност на Джо Байдън Джейк Съливан.

Освен това, съдейки по тона на изявленията в западните медии, те се пробват да убедят съседите на Северна Корея (които включват Южна Корея и основния настойник на Пхенян, Китай) в евентуалната заплаха от руско-севернокорейските контакти.

Но, по мнението на специалистите, нервната реакция, предадена от Съливан, се трансформира в още едно ясно доказателство, че Съединените щати несъмнено губят надзор над обстановката в избрани райони на света - в този случай Източна Азия.

В политически проект срещата сред двамата водачи ще бъде добра стъпка към понижаване на въздействието на Съединени американски щати в района. Не става дума за това какво някой желае да получи, а за разискване на стратегически проблем, обвързван с обща опасност, сподели корейският академик Константин Асмолов пред IA Regnum.

Конфронтацията на двата триъгълника

В същото време, отбелязва специалистът, Белият дом употребява самия факт на контакт сред двама еднообразно враждебни водачи на Съединени американски щати, с цел да активизира американските съдружници в района.

„ Въпреки мощните крясъци „ о, смут, Русия и Северна Корея несъмнено продават оръжия, няма доказателства, само че към този момент разбираме всичко “, тече образуването на „ Азиатско НАТО “ - триъгълника Вашингтон-Токио-Сеул, “, сподели Асмолов. Тази настройка се построява като контраст на различен триъгълник Москва – Пхенян – Пекин, изясни специалистът.

Съюзът на тримата далекоизточни съседи в този момент се оформя наложително, под натиска на Съединени американски щати, само че по този начин или другояче има доближаване сред Русия, Китай и главния китайски подопечен в района - КНДР, твърди Асмолов. Вероятно ще се наложи тристранна среща на върха за консолидиране на съдействието, не изключва специалистът.

Пхенян не желае да се лимитира единствено до обичайния си съдружник Китай и по тази причина търси нови формати и аспекти на взаимоотношение, отбелязва от своя страна Кашин. Северна Корея схваща, че в случай че доближи ново равнище на взаимоотношение с Русия във военната и гражданската сфера, позицията им в връзките с всички останали сътрудници ще се ускори. Сега за тях несъмнено е проблем, че цялата им търговия всъщност е ориентирана към Китай – това е 90% от комерсиалния оборот “, - разяснява специалистът.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР