Сушените плодове са любими на много хора и често присъстват

...
Сушените плодове са любими на много хора и често присъстват
Коментари Харесай

Полезните сушени плодове на нашата трапеза

Сушените плодове са обичани на доста хора и постоянно участват на празничната софра, а на пазара може да се откри огромно многообразие от тях, предлагани насипни на грамаж или пакетирани, цели плодове или пък нарязани. Истината е, че информацията към изгодите на сушените плодове е много спорна – има изказвания, че те са чудесна здравословна опция за десерт и такива, които дефинират сушените плодове за не по-добри от бонбоните, да вземем за пример.

Какво съставляват сушените плодове?
Това са плодове, при които съвсем цялото наличие на вода е отстранено посредством способи на сушене. По време на този характерен развой те се свиват, оставяйки дребен, енергийно гъст изсъхнал плод. Стафидите са най-разпространеният тип, следвани от фурми, сини сливи, смокини и кайсии. Предлагат се и други типове сушени плодове, от време на време със захарно покритие - манго, ананас, папая, червени боровинки, банани и ябълки.

Сушените плодове съдържат микронутриенти, фибри и антиоксиданти, което ги прави мощно хранителни - По тегло те съдържат до 3-5 пъти повече фибри, витамини и минерали от пресните. Следователно една порция може да обезпечи огромен % от дневния целесъобразен банкет на доста витамини и минерали (като фолат например). Има обаче някои изключения: да вземем за пример, наличието на витамин С се понижава доста, когато плодовете се изсушат. Сушените плодове нормално съдържат доста фибри и са превъзходен източник на антиоксиданти, изключително полифеноли (полифенолните антиоксиданти са свързани с изгоди за здравето като усъвършенствано кръвообращение, по-добро храносмилане, понижен риск от доста заболявания).

Здравословни изгоди на главните типове сушени плодове:

Стафиди – Те са с богато наличие на фибри, калий и разнообразни растителни съединения, които оказват позитивно влияние върху организма. Имат ниска до междинна стойност на гликемичния показател и невисок инсулинов показател, което значи, че не би трябвало да предизвикват огромни скокове в равнищата на кръвната захар или инсулин след консумация. Проучвания сочат, че стафидите могат да намаляват кръвното налягане, усъвършенстват контрола на кръвната захар, основават чувство за задоволеност. Тези фактори следва да допринесат за понижен риск от развиване на диабет вид 2 и сърдечни болести.

Сушени сини сливи - Те са с високо наличие на хранителни субстанции, богати са на фибри, калий, бета-каротин (витамин А) и витамин К. Известни със своите естествени слабителни резултати - предлагат се за облекчение на проблеми със запек. Това се дължи на високото им наличие на фибри и захарен алкохол, наименуван сорбитол, който се намира естествено в някои плодове. Като превъзходен източник на антиоксиданти, сушените сини сливи могат да инхибират окисляването на LDL холестерола и да оказват помощ за попречване на сърдечни болести.

Фурми - Те са необикновено сладки и са превъзходен източник на фибри, калий, желязо и няколко растителни съединения. От всички сушени плодове фурмите са един от най-богатите източници на антиоксиданти, допринасяйки за понижаване на оксидативни увреждания в организма. Имат невисок гликемичен показател, което значи, че потреблението им не би трябвало да покачва доста равнищата на кръвната захар.

“ Сушените плодове са с високо наличие на естествена захар и калории ”

Тъй като водата е била отстранена от тях, това концентрира цялата захар и калории в доста по-малък размер, заради тази причина тяхното наличие е доста по-високо (както глюкоза, по този начин и фруктоза). Пример за естественото наличие на захар в сушените плодове:

Стафиди: 59%.
Фурми: 64–66%.
Сини сливи: 38%.
Кайсии: 53%.
Смокини: 48%.

Обикновените сушени плодове съдържат към 38–66% захар и потреблението на огромни количества от тях може да способства за увеличение на тежестта и разнообразни здравословни проблеми. За да можем да се насладим на здравословните изгоди на сушените плодове, би трябвало да подхождаме с мярка и внимание.

“ Избягвайте сушени плодове с добавена захар ”
За да бъдат някои сушени плодове още по-сладки и привлекателни, те се покриват с добавена захар или сироп, преди да бъдат изсушени (наричат се също и „ захаросани “ плодове). Многократно е потвърдено, че добавената захар има нездравословно влияние върху здравето, увеличавайки риска от затлъстяване, сърдечни болести и други проблеми. За да избегнете сходни сушени плодове, постоянно проверявайте за съставките и информацията за питателните субстанции, разказани на опаковката.

Сушените плодове могат да съдържат сулфити, да бъдат нечисти с мухъл и отрови - Някои производители прибавят към своите сушени плодове консерванти, наречени сулфити. Това прави сушените плодове да наподобяват по-сочни, резервират ги за по-дълго и предотвратяват смяна в цвета. Този метод се отнася основно за блестящо оцветени плодове (особено кайсии и стафиди). Някои хора могат да бъдат чувствителни към сулфити и е допустимо да получат стомашни конвулсии, кожни обриви и астматични пристъпи след поглъщането им. За да избегнете този вид консерванти, избирайте сушени плодове, които са кафяви или сивкави, а не блестящо оцветени. Сушените плодове, които се съхраняват погрешно и се обработват, могат да бъдат нечисти с мухъл, афлатоксини и други нездравословни съединения. Купувайте насипни сушени плодове единствено от тествани места и търговци, в случай че са пакетирани, постоянно следете за период на валидност и наличие на хранителни субстанции.

“ Както при доста други храни, сушените плодове имат както положителни, по този начин и неприятни аспекти. ”
Те могат да усилят приема на фибри и хранителни субстанции, и да снабдят тялото ви с огромни количества антиоксиданти. От друга страна са с високо наличие на захар и калории и могат да причинят проблеми, когато се прекали с количеството. Поради тази причина сушените плодове би трябвало да се употребяват умерено, за предпочитане дружно с други храни. Също по този начин, те са с високо наличие на въглехидрати, което ги прави несъответствуващи при избрани хранителни режими (ниско-въглехидратни диети). В последна сметка сушените плодове надалеч не са съвършени, само че сигурно са доста по-здравословна и по-питателна опция от чипсове или други модифицирани нездравословни храни. Просто консумирайте с мярка, следете за произхода и качеството им.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР